Meerdere aanhoudingen

KOZP-demonstranten bekogeld, overgebracht naar veilige locatie

15 november 2020 18:46 Aangepast: 15 november 2020 18:58
De tegendemonstranten worden tegengehouden door de ME. Beeld © ANP

Tientallen demonstranten van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zijn vanmiddag onder begeleiding naar een veilige locatie in Maastricht gebracht, nadat ze door tegenstanders werden bekogeld met vuurwerk, steentjes en eieren. Er zijn vijf aanhoudingen verricht.

Bij de demonstratie van de actiegroep KOZP verzamelden zich aan het begin van de middag vooral veel tegenstanders. Voor aanvang stonden zo’n 1000 van hen rond het Vrijthof, onder wie ook aanhangers van voetbalclub MVV. Zij hadden hun zinnen gezet op de circa 60 demonstranten van KOZP, die op dat moment demonstreerden tegen Zwarte Piet.

Bekogeld met eieren

"We waren omsingeld. Het leken er wel duizend", zegt Aytmara Hersisia, woordvoerder van de Limburgse afdeling van KOZP, tegen RTL Nieuws. Overal waar je keek stonden ze op elkaar gepakt om ons heen. Onze groep was aanzienlijk kleiner."

De tegendemonstranten scholden KOZP-betogers uit en bekogelden hen met eieren, vuurwerk en steentjes. Een van de demonstranten is volgens Hersisia aan haar haren getrokken. De Mobiele Eenheid (ME) voerde charges uit en probeerde betogers met paarden en honden op afstand te houden van de KOZP'ers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tegenstanders van Kick Out Zwarte Piet slaags met ME in Maastricht

De demonstranten van KOZP zijn onder begeleiding naar een veilige plek toe gebracht, zegt een woordvoerder van de politie. "De demonstratie was in de binnenstad en zij zijn naar een veilige locatie gebracht, buiten het centrum, waar de andere groep niet bij hen konden komen."

"We hebben een uur onze boodschap kunnen uitdragen: Zwarte Piet moet ontdaan worden van racistische elementen", zegt Hersisia. "Dat is nu nog niet het geval in Maastricht. Zwarte Piet is daar nog steeds helemaal zwart."

Eén agent raakte gewond doordat er vuurwerk in de richting van de politie gegooid werd. Vijf personen zijn aangehouden voor het gooien van objecten richting de politie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie onderzoekt nieuwe dreigbrief aan adres Kick Out Zwarte Piet-leider

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore