Vuurwerk gegooid

Tegenstanders van Kick Out Zwarte Piet slaags met ME in Maastricht

15 november 2020 15:34 Aangepast: 15 november 2020 16:10
KOZP-demonstratie van gisteren in Breda Beeld © ANP

De ME heeft vanmiddag ingegrepen toen tegenstanders een demonstratie van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Maastricht wilden verstoren.

Er waren vele honderden tegendemonstranten naar de binnenstad gekomen. De ME voerde charges uit en hield onder meer met paarden en honden de tegendemonstranten op afstand. Er is met vuurwerk naar de politie gegooid.

Handjevol anti-demonstranten

De demonstratie, waar een handjevol KOZP-mensen op af was gekomen, moest in allerijl naar een nieuwe locatie vanwege de toeloop van tegenstanders. Aanvankelijk zou het protest op het Vrijthof zijn, dat werd het iets verderop gelegen Mosae Forum.

De deelnemers aan het protest van Kick Out Zwarte Piet zijn uiteindelijk door de politie naar het station begeleid, waarmee de demonstratie eindigde. Tegendemonstranten mengden zich tussen het winkelend publiek. Bijna niemand droeg een mondkapje. Onder de tegendemonstranten bevonden zich ook supporters van voetbalclub MVV. Toen het hard begon te regenen hielden de meeste tegenstanders van KOZP het voor gezien.

In Breda demonstreerden gisteren ook al korte tijd zo'n vijftig aanhangers van Kick Out Zwarte Piet. Voor de actiegroep zijn alleen roetveegpieten acceptabel. Er was ook toen een tegendemonstratie van ongeveer dertig aanhangers van de traditionele Zwarte Piet. De demonstratie verliep vreedzaam.

Gisteren was de landelijke aankomst van Sinterklaas in Elburg. Daar mocht vanwege de coronasituatie geen publiek bij zijn en de locatie was geheim gehouden. Vrijwel alle lokale sinterklaasintochten zijn afgeblazen om corona

Sinterklaas kwam gisteren aan met roetpieten aan zijn zijde Sinterklaas kwam gisteren aan met roetpieten aan zijn zijde

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore