Windstoten

Enorme bak regen in aantocht, vanavond harde wind

15 november 2020 09:27 Aangepast: 15 november 2020 09:35
Foto ter illustratie (archief) Beeld © ANP

Vandaag is het niet bepaald een dag om het bos in te gaan. Het wordt namelijk een regenachtig en onstuimig dagje.

De dag is droog begonnen, op sommige plekken schijnt zelfs een waterig zonnetje, maar een regenfront is in aantocht. Deze trekt vanuit het westen in de loop van de dag het land binnen, zegt Buienradar-meteoroloog Thomas Vermeulen.

Pas aan het begin van de avond wordt het in het westen droger. In het oosten zal dat in de loop van de nacht zijn.

Bekijk wanneer de regen bij jou is:

 

Harde windstoten

Aan het eind van de avond gaat het in de kustprovincies hard waaien. In de provincies Zuid-Holland en Zeeland kunnen windstoten tot wel 100 kilometer per uur voorkomen. Het KNMI heeft hier code geel voor afgegeven.

Koud wordt het vandaag niet, net als de afgelopen weken trouwens. In het zuiden kan volgens Vermeulen nog de 17 graden worden gehaald. Volgens Vermeulen zou het landelijk dagrecord wel eens kunnen sneuvelen. Dat staat op 15,7 graden, dat was in 2006 in De Bilt.

Warmterecords

Het jaar 2020 heeft tot nu toe al twaalf warmte-dagrecords verbroken, waarvan twee dagrecords in november zijn gehaald.

In De Bilt staat het maandgemiddelde van november op 10,1 graden. Normaal is de gemiddelde temperatuur over de maand november 6,7 graden.

Het is overigens al lange tijd warmer dan gebruikelijk. Zo heeft Weeronline berekend dat het al 229 dagen achter elkaar overdag niet kouder is geworden dan 10 graden. Dat is een record. Het vorige record komt uit 2011 (van 27 maart tot en met 9 november).

De kans is groot dat we komende week onder de 10 graden duiken, zegt Vermeulen. Dan gaan we naar normale temperaturen voor deze tijd van het jaar. Vrijdag is de maximumtemperatuur waarschijnlijk 9 graden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore