Twee gewonden

Gevaarlijke stof ontsnapt bij BP in Rotterdam, waterschermen ingezet

15 november 2020 07:25 Aangepast: 15 november 2020 07:26
De BP raffinaderij in het Rotterdamse havengebied. Beeld © Lex van Lieshout

In het Rotterdamse havengebied Europoort is bij BP Raffinaderij Rotterdam het zeer giftige fluorwaterstof ontsnapt. Tientallen brandweermannen hebben afgelopen nacht met behulp van waterschermen voorkomen dat de gevaarlijke stof zich buiten het bedrijfsterrein kon verspreiden.

Met zo'n waterscherm wordt een hoge muur van water opgeworpen, waardoor de stof wordt tegengehouden. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio kon de situatie daarmee onder controle gebracht worden. "Het bedrijf kan het nu verder zelf afhandelen."

Het lek ontstond gisteravond rond 23.45 uur. Twee medewerkers van het bedrijf raakten daarbij gewond. Een van hen moest naar het ziekenhuis worden vervoerd, de tweede werd ter plekke behandeld. De veiligheidsregio zette eenheden in om de lekkage te stoppen. Die konden rond 03.30 uur weer vertrekken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Explosieve stof in kelderbox Den Bosch vernietigd: omwonenden weer thuis

Een woordvoerder van BP liet weten dat nog onduidelijk is hoe de lekkage is ontstaan. Waterstoffluoride wordt gebruikt voor het maken van benzine, zegt de woordvoerder. De veiligheidsregio stelde dat fluorwaterstof en waterstoffluoride verschillende benamingen zijn voor dezelfde soort stof.

BPRR is één van de grootste raffinaderijen van West-Europa en verwerkt dagelijks 400.000 vaten aardolie (jaarlijks 19 miljoen ton).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore