Bijna fataal

14-jarige jongen leider van roofoverval: 'Ewa bro, we doen die shit 3mans he?'

13 november 2020 19:05
Archieffoto Beeld © ANP

Een 14-jarige jongen moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt een half jaar de cel in, voor het organiseren van een gewelddadige roofoverval eerder dit jaar in Valkenswaard. Samen met twee jonge mannen van 18 en 22 jaar drong hij een huis binnen en stak de bewoner neer. Die overleefde het maar net.

Volgens het OM was de 14-jarige jongen de leider van het drietal. Dat blijkt onder meer uit teksten die op zijn telefoon zijn gevonden, in chats met de andere twee. 'Ewa bro, we doen die shit 3mans he?' en een opdracht aan zijn handlangers om drie messen te regelen: 'Fiks 3niffis'.   

Half jaar jeugddetentie

Maar omdat hij minderjarig is, valt zijn strafeis relatief mild uit: een half jaar jeugddetentie en voorwaardelijke jeugd-tbs. Tegen zijn handlangers eiste justitie vandaag 4 en 4,5 jaar cel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie pakt steeds meer roofovervallers

De 14-jarige verdachte had ondanks zijn leeftijd al flink wat op zijn kerfstok. Hij had al eens een agent verwond bij een controle op straat en een medewerker van de jeugdbescherming met de dood bedreigd.  

Het bewijs tegen de drie lijkt overweldigend: de twee oudste verdachten werden in de uren na de overval aangehouden op een scooter. Ze hadden de maskers bij zich en messen. Op een van de messen werd DNA en spierweefsel van het slachtoffer gevonden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore