Zo'n 7,50 euro belasting

Alle vliegtickets na de jaarwisseling duurder

13 november 2020 16:30 Aangepast: 13 november 2020 16:39
Onadere andere Ryanair biedt tickets aan voor een happekrats. Beeld © Getty

Mensen die vanaf Schiphol of een andere Nederlandse luchthaven vertrekken, betalen over hun vliegticket vanaf 1 januari rond de 7,50 euro vliegbelasting. Het kabinet voert de vliegtaks toch na de jaarwisseling in. Het was even onzeker of dit wel zou doorgaan, wegens de coronacrisis en de gevolgen voor de luchtvaartsector.

Het kabinet neemt een hele reeks maatregelen om milieuvervuiling zwaarder te belasten. De vliegtaks is er daar één van. De maatregel moet 200 miljoen euro per jaar opleveren. Het gaat om een vast bedrag per ticket, dus het maakt niet uit of je naar Londen vliegt of naar Bali.

Staatssecretaris Hans Vijlbrief die over belastingen gaat, zei eerder dit jaar dat hij nog niet zeker was van de invoerdatum, omdat de luchtvaartsector het al erg zwaar heeft door de coronacrisis. Het precieze bedrag wordt nog vastgesteld, afhankelijk van hoe de prijzen van goederen en diensten zich ontwikkelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

AirFrance-KLM vraagt om uitstel vliegtaks vanwege coronavirus

De vliegtaks stond al in het regeerakkoord, maar het kabinet hoopte toch nog op een Europese belasting. De eerste plannen hiervoor worden pas begin volgend jaar verwacht. De vliegtaks die in Nederland wordt geheven 'sluit al goed aan bij de belastingen op luchtvaart van andere Europese landen, wat Europese coördinatie ten goede komt', zegt Vijlbrief.

Vrachtverkeer uitzondering

Op vrachtvluchten geldt voorlopig geen belasting. De angst is dat bedrijven bij het invoeren van zo'n taks ervoor zullen kiezen hun goederen via buurlanden te vervoeren. Dat zou nadelige gevolgen hebben voor Schiphol en Maastricht Aachen Airport.

Een Europees plan voor een belasting op vrachtvluchten moet daar een oplossing voor bieden, omdat in de omringende landen dan dezelfde regels gelden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore