Dinsdag persconferentie

Premier Rutte: dinsdag meer duidelijkheid over feestdagen, maar nog niet in details

13 november 2020 16:39 Aangepast: 13 november 2020 18:19
Premier Mark Rutte. Beeld © ANP

Premier Rutte wil in de coronapersconferentie volgende week dinsdag wat meer perspectief bieden over de feestdagen die voor de deur staan. Maar de premier waarschuwt ook: "Het is nog vroeg. We kunnen volgende week nog niet alle details geven." Er komt in ieder geval geen alcoholverbod met oud en nieuw.

"Het gaat beter, maar we zijn er nog niet", zei premier Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Dat de besmettingscijfers de afgelopen dagen weer wat oplopen, is volgens de premier niet direct zorgelijk. "Het zijn ook dagcijfers. Je kunt niet op dagbasis kijken. De deskundigen zijn ook niet bezorgd."

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen is het afgelopen etmaal met 6109 toegenomen. 458 meer dan gisteren. Maar het R-getal ligt wel onder de 1. Dat betekent dat minder mensen elkaar besmetten. 

Coronapersconferentie dinsdag

Dinsdag komen de premier en minister De Jonge weer met een persconferentie. Zeker is, dat het extra pakket van maatregelen (van 3 november) dat voor twee weken zou gelden, afloopt. De bioscopen, theaters, pretparken, musea en dierentuinen mogen dus weer open. Ook kunnen we vanaf woensdag weer met wat meer mensen bij elkaar komen. En er mag weer in groepen worden gesport. 

"We gaan dinsdag kijken of er iets boven het 13 oktober-pakket moet en wat dat dan eventueel moet zijn", zei Rutte. In dat pakket ging de horeca dicht en besloot het kabinet dat er na 20 uur geen alcohol meer verkocht mocht worden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vuurwerkverbod komt eraan, maar sterretjes mogen nog wel

Perspectief kerstdagen

Ook wil het kabinet volgende week meer perspectief bieden over wat er mogelijk is met de feestdagen, zoals kerst en oud en nieuw. "Half december moet er weer een beetje extra mogelijk zijn", zei Rutte. Maar de premier waarschuwt ook: "Het is nog vroeg. Het moet allemaal heel voorzichtig."

Wat er kan, hangt ook sterk af hoe de cijfers zich de komende dagen gaan ontwikkelen.

Vuurwerkverbod

Premier Rutte gelooft dat mensen zich aan het vuurwerkverbod houden. "Als je echt iets wilt doen voor de zorg naast een applaus, steek je die rommel deze oud en nieuw niet af." Het kabinet gaat streng handhaven. Mensen die toch vuurwerk afsteken, kunnen een boete van minimaal 100 euro krijgen. 

Een alcoholverbod komt er niet om de druk op de spoedeisende hulp te verlagen. Met oud en nieuw belandden vorig jaar 242 mensen op de spoedeisende hulp vanwege een alcoholvergiftiging. "We moeten nu eenmaal keuzes maken en we kiezen niet voor een alcoholverbod", benadrukte de premier. "Vuurwerk mag niet. Behalve die trektouwtjes."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore