Ga naar de inhoud
Drie deskundigen

Vriend en vijand zijn het erover eens: een derde golf trekken we niet

Econoom Marieke Blom, psycholoog Gijs Coppens en viroloog Menno de Jong

We zijn over de piek van de tweede golf heen. En aan het eind van de tunnel is licht, want het vaccin komt eraan. Toch kan het nog wel eens een jaar duren voordat we echt van corona af zijn, waarschuwde het RIVM gisteren. Drie deskundigen buigen zich over de vraag: hoe moet ons leven er tot die tijd uitzien?

Het leven moet weer zo vrij mogelijk worden, zegt psycholoog Gijs Coppens. Omdat de impact van de maatregelen enorm is. Volgens hem zijn het met name jongeren die het moeilijk hebben, maar ook mensen die hun baan niet zeker zijn of mensen die klein wonen, alleen wonen of eenzaam zijn, hebben het zwaar. "Dan heb je het over miljoenen Nederlanders. Die misschien wel in een soort van coronadepressie of somberheid kunnen wegglijden."

Perspectief nodig

Hoe langer de maatregelen duren, hoe moeilijker het wordt. "Zolang er hoop en perspectief is, houden we het wel vol. Maar nu horen we dat het misschien wel een jaar gaat duren, dat is zwaar. Het is heel onnatuurlijk. We raken vermoeid en geprikkeld."

De psycholoog pleit voor versoepeling 'zodat we weer een beetje kunnen bijkomen'. Maar te vroeg versoepelen, lijkt ook onverstandig, zoals na de eerste golf gebeurde. Corona kwam keihard terug en de tweede golf was een feit.

Een derde golf moeten we tegenhouden, vindt OMT-lid Menno de Jong, viroloog van het Amsterdam UMC. "We moeten proberen het aantal besmettingen laag te krijgen en te houden. En dat we leren van het verleden. Het ging heel hard toen we in de zomer versoepelden."

Op een drafje

Dus niet te snel de maatregelen loslaten, zeker met de wintermaanden in aantocht waarin virussen zich toch wat makkelijker verspreiden. Hij zegt dat we moeten voorkomen dat we van sprint naar sprint gaan. "We moeten proberen op een drafje richting einde pandemie te komen."

Een continue lockdown zou volgens hem schadelijk zijn voor iedereen.

Dat vindt ook hoofdeconoom Marieke Blom van de ING. Stabiliteit is van levensbelang, zegt ze. Ze vindt dat het kabinet met een goed plan moet komen totdat het vaccin er is. Concreet betekent dat een combinatie van testen, bron- en contactonderzoek en isoleren, zodat je de economie enigszins open kunt houden.

Niet wachten op vaccin

Het is belangrijk dat ook ondernemers perspectief wordt geboden, zegt de econoom. En dat betekent dus niet van lockdown naar lockdown sukkelen. "Maar ook niet wachten tot er een vaccin is."

Hoe kun je met een zo vrij mogelijk leven, toch het aantal besmettingen laag houden? Die vraag kan Blom niet beantwoorden. Daar wordt binnen het OMT en door andere deskundigen natuurlijk wel hard over nagedacht. Blom gaat er in elk geval vanuit dat het thuiswerken nog wel even blijft.

Psycholoog Gijs Coppens snapt ook dat een derde, of zelfs een vierde golf onwenselijk is.

Toch hoopt hij dat het kabinet oog heeft voor onze mentale toestand. "Mensen willen naar buiten, mensen hebben contact nodig met anderen. Werk is een ongelooflijk belangrijke factor in mentale gezondheid. We willen werken, we hebben collegiale voeding nodig. Mensen willen hun normale leven terug en dat is erg van belang."

Overleg op Catshuis

Dit weekend praat een deel van het kabinet verder op het Catshuis over de coronamaatregelen. Dinsdagavond geven premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weer een persconferentie. Dan horen we waarschijnlijk meer, in ieder geval over de feestdagen.

Zo werken de kansrijke coronavaccins:

02:25
Bekijk ook: zo werken de kansrijke coronavaccins
Bron: RTL Nieuws