70 miljoen euro

Rode Kruis opent giro 6868 voor hulp na natuurrampen: 'Dringend geld nodig'

13 november 2020 06:40 Aangepast: 13 november 2020 07:41
Een man in Nicaragua probeert zijn matras te redden in de puinhopen die orkaan Eta er heeft achtergelaten. Beeld © AFP

Een noodoproep van het Rode Kruis: de hulporganisatie heeft 'dringend geld nodig' om hulp te bieden bij natuurrampen die de afgelopen tijd wereldwijd plaatsvonden. Daarom wordt giro 6868 opengesteld.

De organisatie wil zo 70 miljoen euro ophalen. Het gaat onder meer om rampen in Midden-Amerika en de Filipijnen die tientallen miljoenen mensen troffen.

Orkaan Eta

Het Rode Kruis heeft al 98 ton aan hulpgoederen gestuurd naar Honduras, Nicaragua en Guatemala, waar de orkaan Eta verwoestend heeft huisgehouden.

Dan gaat het om dekzeilen, toiletspullen, jerrycans, schoonmaakartikelen, keukengerei en muskietennetten. "Maar meer is nodig", stelt het Rode Kruis, dat denkt in totaal 18,5 miljoen euro nodig te hebben voor de hele hulpoperatie die minstens anderhalf jaar gaat duren.

Storm Eta vaagt heel dorp Guatemala weg

Storm Eta heeft een spoor van vernieling achtergelaten in Guatemala. Een dorp werd helemaal van de kaart geveegd door een aardverschuiving. Eén man verloor door de gevolgen van de storm 23 familieleden.

Filipijnen, Vietnam, Soedan

Op de Filipijnen liet tyfoon Goni een spoor van vernieling achter. "In verschillende gebieden werd bijna 90 procent van de huizen verwoest, bijvoorbeeld in Virac op het eiland Catanduanes", meldt de hulporganisatie. Daarbovenop kwam deze week nog tyfoon Vamco. Verder noemt het Rode Kruis nog Vietnam en Soedan die te kampen hebben met enorme overstromingen.

Orkaanseizoen wordt steeds langer en heftiger, dit is waarom

Orkanen laten ieder jaar aan het eind van de zomer een spoor van verwoesting achter. Niet eerder waren er in augustus al zoveel van dit soort stormen. Het orkaanseizoen wordt steeds heftiger en duurt langer, we leggen je in deze video uit hoe dat komt.

"Dit zijn rampen waar we in Nederland in deze coronatijd misschien niet veel over hebben gehoord maar de schade is enorm", zegt Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis. "Tegelijkertijd hebben we in al deze landen te maken met de coronapandemie, het Rode Kruis verleent dus al coronahulp. Dit is een ramp op een ramp, er wordt veel gevraagd van de bevolking maar ook van de hulpverleners van het Rode Kruis in deze tijden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Rode Kruis vreest grootste humanitaire crisis sinds Tweede Wereldoorlog

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore