Ga naar de inhoud
Geblindeerde auto's

Achter de schermen bij The Masked Singer, een show vol geheimen

Vanavond wordt eindelijk bekend wie er dit pak zit. Beeld © Laura Oldenbroek

Wie zijn toch de Panter, de Vos, Neptunus en de Zebra in ‘The Masked Singer’? Al weken proberen de ongeveer 3 miljoen kijkers daar achter te komen. Vanavond krijgen ze het antwoord. Heleen van Lindonk, uitvoerend producent van het populaire RTL-programma, is een van de weinigen die alle geheimen van de show kent. Ze geeft een kijkje achter de schermen.

1. Hoeveel mensen in Nederland weten wie er in die pakken zitten?
"Maar een handjevol. De zang- en bewegingscoaches van de kandidaten, mensen van de redactie en de productie van het programma, twee mensen van RTL en ik. (Heleen van Lindonk werkt voor productiemaatschappij Blue Circle, red.) Maar de cameramensen weten het bijvoorbeeld niet en de regisseur van de show ook niet."

2. Hoe zorgen jullie dat het geheim blijft wie er meedoen?
"Weet je wat wel leuk is: wij noemen alleen maar de namen van de karakters. Dus we praten over het Skelet, de Koning, en dat blijft. Ik zou de mensen die al geraden zijn bij hun naam kunnen noemen, maar ik heb het nog steeds over de Kameleon en de Vlinder. Het zit zo in ons systeem en dat is essentieel om het niet per ongeluk te verraden."

"De vele repetities doen de kandidaten in zwarte joggingpakken, met zwarte sokken, schoenen en handschoenen. Over hun hoofd zit een bivakmuts en daar overheen een zwarte lashelm. Dat is wat minder zwaar en warm dan die pakken. Op hun trui staat de tekst 'Ik mag niet praten' want ze mogen hun praatstem natuurlijk niet laten horen." 

3. Moeten deelnemers een geheimhoudingscontract ondertekenen? Hoe hoog is de boete als ze zich daar niet aan houden?
"Ze moeten inderdaad iets ondertekenen. Ik ga je niet vertellen hoe hoog die boete is, maar het is niet maar twee tientjes. Ik moest ook iets ondertekenen, iedereen die iets weet moet dat. Dat is om het echt geheim te houden en de nadruk te leggen op het belang daarvan."

4. Mogen de kandidaten het wel tegen één persoon zeggen?
"Ja, ze hebben iemand in vertrouwen mogen nemen. Soms zijn het er twee, de manager en de partner bijvoorbeeld. Bij Mariska Bauer wist alleen haar manager het. Voor ons is het handig dat hun managers het weten, omdat zij de agenda van de kandidaten kennen. Want we moeten veel afspraken maken, om een pak door te passen of voor een zangles bijvoorbeeld."

5. Hoe komen ze anoniem naar de studio?
"Daar kan ik niet te veel over zeggen, maar ze komen nooit op eigen gelegenheid. Ze worden in geblindeerde auto’s op een afgesproken plek opgehaald. Ze rijden ook de studio binnen. De zanglessen, het doorspreken van de nummers en de bewegingslessen zijn op geheime locaties, daar komen de kandidaten wel zelf naartoe. Ik moet zeggen dat iedereen dit wel leuk vindt. Het geheimzinnige hoort bij het spelletje."

6. Wie helpt ze met aankleden?
"Er zijn twee mensen die helpen met aankleden. De pakken heb je niet zomaar aangetrokken, dat varieert van een kwartier tot wel veertig minuten. Daar worden alle schema’s op afgestemd. Dat moet strak want de kandidaten kunnen niet al te lang in de pakken omdat het al gauw te warm en te zwaar wordt. Ik hoor dat het pak van de Kameleon, van Samantha dus, bestaat uit vijftien onderdelen die in de juiste volgorde moeten worden aangetrokken. Echt een operatie."

Backstage bij The Masked Singer

01:04
Panellid Gerard Joling nam Aran Bade van RTL Boulevard begin oktober mee achter de schermen.

7. Weten de andere deelnemers van elkaar wie er meedoen?
"Ja, zij weten wie de anderen zijn. Dat is ook onderdeel van het spel. Je doet het met z'n allen, het verbroedert heel erg."

8. Hoe vindt de selectie van de kandidaten plaats? Alleen op zangkwaliteiten?
"Nee, want Churandy Martina had nog nooit gezongen. We willen jonge en oude deelnemers, mannen en vrouwen, voor iedereen zit er wat bij. Zo was mijn moeder blij verrast dat Willeke Alberti eronder vandaan kwam en vond mijn dochter het leuk dat Famke Louise in een pak zat."

9. Hebben de kandidaten wat te zeggen over welk pak ze krijgen?
"We begonnen in januari met het bedenken van de pakken. Wat zijn leuke karakters? We gaan ontwikkelen en ontwikkelen. Als je goed kijkt, zie je dat ze allemaal een andere kleur hebben. Er zijn pakken waarin je de contouren van een lijf kunt zien. Of iemand lang, klein, man, vrouw, slank of voller is. Op het moment dat wij alle kandidaten rond hebben, gaan we nadenken wie in welk pak past. Dat is in overleg, maar ze kunnen niet zeggen: deze vind ik niet leuk, mag ik een ander? Iedereen was trouwens achteraf heel blij en had geen ander pak gewild."

10. Was er een moment dat je dacht: ok, nu weet iedereen het?
"Ik heb het bij het eerste seizoen gehad bij de finale, toen was Tania Kross de Robot. Ze mocht in een liedje een aantal uithalen met haar operastem doen. Dat was vlak voor ze onthuld zou worden. Toen dacht ik: dan hoort iedereen het, en dat was ook zo. Opeens die operastem die ze heel lang niet had laten horen. Dat was heel bewust, om haar eigen genre toch nog even te laten horen."

"Er zijn er nu nog vier in de race, die vanavond om 20.00 uur op RTL4 alle vier onthuld gaan worden. Ik kan je zeggen dat het nog wel heel spectaculair wordt. Ik ben inmiddels ook wel blij dat het dan onthuld is en ik het na bijna een jaar niet meer geheim hoef te houden."

Bauertjes
Lees ook:
Bauertjes compleet in shock door Mariska in Masked Singer