Ga naar de inhoud
Vaccinatieplannen

Ministerie: 'Vaccinatieprogramma tegen corona in december klaar'

beeld: archief Beeld © ANP

Nederland staat klaar om mensen te gaan vaccineren met het coronavaccin. Dat stelt het ministerie van Volksgezondheid in reactie op vragen van RTL Nieuws. Als het de farmaceutische bedrijven zou lukken om in december een goedgekeurd vaccin te leveren, 'kan er direct worden gestart met vaccineren'.

Het ministerie schrijft dat het al sinds de zomer bezig is met de voorbereiding van de vaccinatiestrategie. Deze wordt later deze maand gepubliceerd. Maar er zijn volgens het ministerie al wel miljoenen extra veiligheidsnaalden en spuiten ingekocht. Ook zijn er afspraken gemaakt over distributie en opslag.

"Geoliede machine"

Het ministerie spreekt van een 'geoliede machine', omdat Nederland veel ervaring heeft met grootschalige vaccinatiecampagnes. 'Alles staat klaar' om in de eerste maanden van 2021 te starten. Volgens het ministerie is dat het waarschijnlijke tijdspad.

Vaccin
Lees ook:
Vaccin vervoeren en opslaan bij -80 graden: hoe gaan we dat doen?

Hans van Vliet, programma-manager vaccinatie Covid-19 van het RIVM, tempert dat enthousiasme. In gesprek met RTL stelt hij dat het nog 'heel spannend' wordt of het in het eerste kwartaal 2021 gaat lukken. Volgens hem is het sowieso 'niet aan de orde' dat er dit jaar nog gevaccineerd zal worden. "Producent Pfizer kan wel zeggen dat zij het vaccin dan klaar hebben, maar dan komt er nog een heel traject van goedkeuring achteraan en dat kost tijd."

In onze buurlanden Duitsland en Groot-Brittannië hebben de overheden hun vaccinatieplannen al openbaar gemaakt. Zo staan er in Duitsland minstens 60 grote vaccinatiecentra gepland en wordt de hulp van het leger ingeroepen. In Engeland zullen vanaf 1 december op 1200 locaties huisartsen klaar staan om 7 dagen per week vaccinaties te geven.

Zo werken de kansrijke coronavaccins:

02:25

In Nederland zijn zulke initiatieven nog niet aangekondigd. Volgens Van Vliet komt dat omdat Nederland geen nieuwe operatie opzet, zoals andere landen wel doen. "We willen zoveel mogelijk vaccineren op plekken waar dat normaal ook wordt gedaan. Het zal niet allemaal bij sporthallen gebeuren, maar ook niet allemaal bij de huisartsen. Het zal er iets tussenin zijn."

Rol huisartsen niet duidelijk

Voor de Landelijke Huisartsen Vereniging is het nog niet duidelijk wat hun rol zal zijn. "Het hangt allemaal af van welk soort vaccin het wordt", zegt voorzitter Ella Kalsbeek. "Als het op min 80 graden Celsius bewaard zal moeten worden, dan kunnen wij dat nu nog niet. Pas als we weten wat het wordt, kunnen we afspraken maken."

Volgende week zal de Gezondheidsraad het advies publiceren wie het vaccin gaat krijgen in Nederland. Het belangrijkste medische adviesorgaan van Nederland zal waarschijnlijk adviseren om kwetsbare ouderen en zorgmedewerkers eerst in te enten. Ook zal dan duidelijk worden of ook kinderen zullen worden gevaccineerd.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.