Discriminatie

Noah vond geen stageplek, klasgenoten wel: 'Ineens viel het kwartje'

12 november 2020 19:12 Aangepast: 13 november 2020 18:20
Noah. Beeld © Eigen foto

Mbo-studenten met een niet-westerse achtergrond hebben het een stuk lastiger als ze op zoek gaan naar een stage. Ook op stageplekken zelf komt discriminatie veel voor. Noah Hajji (18) merkte dat zijn afkomst een rol speelde bij het zoeken van een plek: "Met de Nederlandse achternaam van mijn moeder werd ik opeens wél uitgenodigd."

Het ministerie van Onderwijs is vandaag een campagne begonnen tegen stagediscriminatie: #KIESMIJ. Op de site van de campagne vertellen verschillende studenten over hun ervaringen. Ook kunnen scholen en bedrijven tips vinden om discriminatie te voorkomen.

Dat is namelijk hard nodig. De Sociaal Economische Raad vergeleek het aantal mbo'ers dat minstens vier keer moest solliciteren voor zij een stageplek hadden gevonden. Eén op de drie studenten met een niet-westerse achtergrond bleek zo vaak te moeten solliciteren. Bij autochtone studenten was dat maar één op de zeven.

'Klasgenoten vonden wél een stageplek'

Ook Noah Hajji, voorzitter van de Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB), had veel moeite toen hij vorig jaar een stageplek zocht voor zijn opleiding Human Technology in Arnhem.

"Ik vond dat eerst niet zo gek. Ik dacht: er is veel concurrentie, dus iedereen zal er moeite mee hebben", vertelt de 18-jarige Noah aan RTL Nieuws. "Maar klasgenoten bleken dit probleem veel minder te hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amper stages en onmogelijk online: mbo lijdt zwaar onder crisis

Langzaam viel bij Noah het kwartje. "Mijn vader is Marokkaans, mijn moeder is Nederlands. Mijn vader zei: probeer anders de achternaam van je moeder te gebruiken. Ik heb toen een soort experiment opgezet, om te zien of het echt uit zou maken."

Noah schreef tien bedrijven aan: de ene helft met zijn eigen achternaam, de rest met de Nederlandse naam van zijn moeder. "Ik kreeg ineens veel meer respons met een andere achternaam. Bovendien: zelfs als ik werd afgewezen, werd er veel beter onderbouwd waarom er geen plek voor me was."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Melody (17) 'te dik' voor kappersopleiding ROC Twente: 'Ze is ontroostbaar'

Uiteindelijk werd Noah aangenomen bij een van de bedrijven waar hij met een andere naam solliciteerde. Noah: "Ik heb dat meteen opgebiecht, en dat bedrijf had er heel veel begrip voor. Maar werkgevers zijn ook wel verbaasd: ze hebben niet door dat zoiets een rol kan spelen."

Hardnekkig probleem

Volgens het Ministerie van Onderwijs is stagediscriminatie een 'hardnekkig probleem'. Op de site van de nieuwe campagne is daarom allerlei informatie te vinden om discriminatie tegen te gaan, zowel voor studenten als voor scholen en stagebedrijven.

Eerder werd er al een Meldpunt Stagediscriminatie opgericht. "Als een bedrijf aantoonbaar discrimineert, dan wordt deze gestraft", zegt een woordvoerder. "Dan wordt de erkenning als leerwerkbedrijf ingetrokken."

Noah ziet echter weinig nut in het straffen van bedrijven. "Discriminatie is heel moeilijk te bewijzen. Je weet vaak niet zeker dat je wordt afgewezen vanwege je afkomst. Ook al weet je dat het voorkomt, je denkt toch: het zal wel aan andere dingen liggen."

Hij ziet daarom meer in het stimuleren van bedrijven die het wel goed doen. "Op school is ook niet veel aandacht voor dit probleem.  Als je het aankaart, wordt de verantwoordelijkheid vaak bij de student gelegd. Zorg dat je geen spelfouten maakt, zet een andere foto op je cv, dat soort dingen. Terwijl het probleem niet bij de student ligt."

'Bedrijven zien niet dat er een probleem is'

Ook met deze campagne wordt veel focus gelegd op de studenten, vindt Noah. "Het is heel vrijblijvend. Bedrijven moeten zelf de stap nemen om te bedenken dat ze er iets aan willen doen, en dat ook daadwerkelijk te gaan doen. Maar veel bedrijven zien zelf niet eens in dat er een probleem is. Dan zullen ze die stap ook niet nemen."

Ondertussen kan discriminatie veel impact hebben op de studenten, zegt Noah: "Als je zoiets hebt meegemaakt, dan heb je bij elke volgende keer bij voorbaat al in je achterhoofd dat je gediscrimineerd zou kunnen worden. Al bij je eerste stap op de arbeidsmarkt ben je voortdurend bang dat je achtergrond, je geslacht of je geaardheid een rol speelt. Je moet daarmee bezig zijn, terwijl je dat helemaal niet wil."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van verpleeghuis tot de tandarts: racisme raakt zorgmedewerkers hard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore