Ga naar de inhoud
'Verveling in coronatijd'

'Fatale mishandeling Arnhemmer was gevolg pedojacht'

Bloemen op de plek in Arnhem waar de man om het leven kwam. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie denkt dat de fatale mishandeling van de 73-jarige man in Arnhem het gevolg was van een 'pedojacht'. De zeven jonge verdachten wilden dat het slachtoffer dacht dat hij een afspraakje had met een minderjarige, om zo de confrontatie met hem aan te kunnen gaan.

Eigenlijk wilde het OM dit nog niet bekend maken, omdat er vier minderjarige verdachten betrokken zijn. Maar omdat advocaat Jamil Roethof er vandaag in De Gelderlander over begon, bevestigt het OM dit scenario nu.

Roethof noemt de fatale mishandeling van de Arnhemmer Jan het gevolg van een uit de hand gelopen 'pedojacht'. De advocaat staat een 15-jarige jongen bij. 

Chatroom voor homo's

Jan is een willekeurig slachtoffer, zegt Roethof in de krant. De Arnhemmer zou hebben gereageerd op een oproep in een chatroom voor homo's voor seksueel contact met een 15-jarige jongen. Die oproep was geplaatst door de groep tieners die verdacht wordt. Zij zijn, volgens Roethof, geïnspireerd geraakt door alle verhalen over het fenomeen pedojacht.

Het OM kon niet bevestigen dat de man een pedoseksueel was, omdat niet is gebleken dat de man vaker afspraken maakte met minderjarigen.

Uit de hand gelopen

Roethof in De Gelderlander: "Ze zijn hem die woensdagavond gevolgd naar zijn woning en hebben hem willen confronteren met het feit dat hij met een minderjarige jongen seks wilde hebben. Meer niet. Vervolgens is het uit de hand gelopen. Het slachtoffer is daarbij ook ongelukkig ten val gekomen."

Van een vooropgezet plan om het slachtoffer te mishandelen, was volgens Roethof geen sprake. "Het idee om op pedo's te gaan jagen, gebeurde uit verveling in deze coronatijd. Mijn cliënt heeft zich laten meeslepen. Hij was betrokken bij de chatafspraak, maar heeft niet deelgenomen aan de mishandeling. Wel was hij aanwezig toen het slachtoffer op de afspraak kwam en toen ze hem daarop aanspraken.''

Waarom
Lees ook:
Waarom werd oud-leraar Jan (73) doodgeslagen? 'Ik sta nog te trillen'

Van de fiets geslagen

Het slachtoffer, een gepensioneerd leraar, werd twee weken geleden belaagd in de Spijkerstraat in Arnhem. Hij werd van zijn fiets geslagen en overleed enkele uren daarna aan zijn verwondingen. Er zijn zeven mensen verdachte in de zaak van wie nog twee in voorarrest zitten. Eerder waren dat er nog vier. De rechter besloot vandaag dat twee jongens onder strenge voorwaarden de rechtszaak thuis mogen afwachten.

Het slachtoffer werd zaterdag herdacht door tientallen mensen in het Spijkerkwartier. Ook burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem was aanwezig bij de herdenking. "Arnhem is diep geraakt door het afschuwelijke misdrijf", zei de burgemeester.

Twee
Lees ook:
Twee minuten stilte voor doodgeslagen man Arnhem: 'Hartverwarmend voor nabestaanden'