Ga naar de inhoud
Uiteenlopende redenen

Deze 11 burgemeesters zijn niet te zien bij het Sinterklaasjournaal: 'Stomme fout'

Sinterklaas en Dieuwertje Blok Beeld © ANP

Een wisseling van de wacht, geen tijd of domweg het verzoek over het hoofd gezien. Elf burgemeesters die geen kindertekeningen in ontvangst nemen namens Sinterklaas, hebben daarvoor uiteenlopende redenen.

Omroep NTR had de 355 burgemeesters van Nederland begin september aangeschreven voor een filmpje waarin zij kinderen uit hun gemeente bedanken voor het opsturen van een tekening naar Sinterklaas. Elf van hen gaven geen gehoor aan die oproep en zijn niet te zien op de website Sinterklaasjournaal.nl. Wij vroegen hen waarom niet.

Sinterklaas
Lees ook:
Sinterklaas komt dit jaar aan in Zwalk, Matthijs van Nieuwkerk is burgemeester

De burgemeester van Eijsden-Margraten laat hoogstpersoonlijk weten te balen dat hij in Limburgse media wordt afgeschilderd als weigerpiet. "Ik heb het verzoek destijds onder ogen gekregen, maar vanwege corona even voor me uitgeschoven. Nu sta ik tussen de weigeraars en daar baal ik van. Als de NTR het nog eens had gevraagd, had ik het filmpje alsnog opgenomen."

De burgemeester heeft al wel een oplossing bedacht voor de jongste inwoners van zijn gemeente: Sinterklaas gaat langs op alle basisscholen en kinderdagverblijven in Eijsden-Margraten.

Inschattingsfout

De woordvoerder van de gemeente Putten (Gelderland) heeft spijt als haren op zijn hoofd. "Wij hebben het verzoek niet op waarde geschat. Er komen heel veel verzoeken binnen. Mede door de drukte rond corona hebben we gezegd: laat maar even zitten. We zijn nu hardhandig geconfronteerd met de gevolgen. We kunnen alles en iedereen de schuld geven, maar we hebben het zelf niet goed gedaan."

Ook de gemeente Aalten (Gelderland) spreekt over een inschattingsfout. "Wij kregen dit verzoek tegelijk met een verzoek voor het lokale sinterklaasjournaal. Wij kozen voor het lokale sinterklaasjournaal, niet wetende dat wij één van de weinigen waren. We vinden het heel vervelend, maar de tekeningen van de kinderen uit Aalten zijn natuurlijk van harte welkom. Dan zorgen wij dat ze alsnog bij Sinterklaas terechtkomen."

Tien
Lees ook:
Tien burgemeesters doen niet mee aan Sinterklaasjournaal

De gemeente Steenbergen (Brabant) heeft de boot bewust afgehouden. "Wij hebben hier geen gehoor aan gegeven omdat we kiezen voor een lokale invulling met een meer persoonlijke aanpak. Onze burgemeester stuurt alle kinderen in Steenbergen een persoonlijke brief."

De gemeente Heerde (Gelderland) meldde aanvankelijk geen verzoek te hebben ontvangen van de NTR, maar kwam daar later op terug. De burgemeester schittert door afwezigheid door een wisseling van de wacht. "Wij hebben sinds kort een nieuwe burgemeester die overigens dolgraag had deelgenomen. Verder zit er niets achter. Het is een leuk initiatief."

Sinterklaasjournaal
Lees ook:
Sinterklaasjournaal weigert filmpje Halsema uit te zenden

De burgemeester van de gemeente Amsterdam had geen tijd voor het Sinterklaasjournaal. Zij heeft aangeboden om alsnog een filmpje op te nemen, maar daarvoor heeft de NTR bedankt. Het is technisch niet meer mogelijk om Sinterklaasjournaal.nl nog aan te passen, meldt de omroep.

Gemeente Sint-Anthonis (Brabant) zegt dat het verzoek van de NTR is blijven steken in de mailbox van een zieke medewerker. "Onze burgemeester had heel graag deelgenomen. Als we nu te laat zijn, is dat erg jammer."

Voor de burgemeesters van Terschelling, Lelystad en Zoeterwoude (Zuid-Holland) voelde het gek om een filmpje op te nemen. Ten tijde van het verzoek begin september stonden zij namelijk op het punt van vertrekken. De toenmalige burgemeester van Lelystad is nu bijvoorbeeld Commissaris van de Koning in Noord-Brabant.

Er is maar één gemeente waarvan we niet weten waarom die ontbreekt in het Sinterklaasjournaal. Purmerend was - ook voor ons - niet bereikbaar.