Noodsteun voldoet niet

Water staat veel musea aan de lippen vanwege coronacrisis

12 november 2020 13:22 Aangepast: 12 november 2020 14:40
Een dressoir van Adolf Hitler wordt uitgepakt in het Design Museum Den Bosch voor een expositie over toegepaste kunst in het Derde Rijk. Beeld © ANP

Ongeveer één op de tien musea vreest binnen een half jaar definitief te moeten sluiten door de coronacrisis. Dat blijkt uit een enquête van de Museumvereniging onder 60 procent van haar leden. Een kwart van de musea die meededen, denkt het nog een jaar te kunnen volhouden.

Het grootste deel van de ondervraagde musea denkt het wel te kunnen redden. Dat komt door de noodsteun vanuit de overheid en aanvullende regelingen die beschikbaar zijn voor de cultuursector.

Steunpakketten bijten elkaar

Maar tien musea zeggen zelfs binnen een half jaar hun bestaan bedreigd zullen zijn. Musea kunnen in principe verschillende soorten steun aanvragen, maar de steunpakketten bijten elkaar. De Museumvereniging legt het zo uit: "Als een gemeente noodsteun geeft aan een museum wordt die steun vervolgens verrekend met de NOW en komt zo ten goede aan het Rijk. Daardoor kan een museum soms zelfs slechter af zijn dan zónder die gemeentelijke steun."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Bioscopen, musea en pretparken waarschijnlijk snel weer open'

"Ik trok aan de bel bij de Museumvereniging toen wij dit zagen", zegt assistent-directeur Oscar Jansen van het Design Museum in Den Bosch. "Wij vrezen nog niet voor onze toekomst, maar we lopen wel tegen het probleem aan dat de subsidies elkaar in de weg zitten. Ik gok dat dit een onbedoeld neveneffect is van de snelheid waarmee de noodregelingen tot stand zijn gekomen, maar ik snap het niet." 

Terugbetalen

Het Design Museum krijgt steun vanuit de NOW en een subsidie vanuit het Mondriaanfonds. "De NOW ziet de aanvullende steun als omzet en daardoor moeten wij ruim twee derde van de ontvangen NOW terugbetalen."

Ook Museum Kranenburgh loopt hier tegenaan. Kranenburgh is een veel kleiner museum in Bergen met jaarlijks 70.000 bezoekers, maar dat aantal is dit jaar gehalveerd. "Het is ontzettend zuur", zegt directeur Mariette Dölle. Ook haar museum ontvangt naast de NOW aanvullende subsidies. "We rekenen op alle bedragen en nu moeten we het teruggeven. Dat kunnen we eigenlijk niet, want dan komt ons voortbestaan in gevaar. Alle steunpakketten worden nu gezien als gelden met hetzelfde doel, maar we hebben verschillende subsidies voor verschillende kosten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Bioscopen, theaters en musea vrezen sluiting: 'We bieden een veilige plek'

Pleiten voor doeluitkeringen

Dit najaar zegde het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap nog eens 150 miljoen euro toe voor de cultuursector om via gemeentes te verdelen. De Museumvereniging pleit nu voor doeluitkeringen in combinatie met het niet verrekenen van andere noodsteun voor cultuur met de NOW om zo de getroffen musea toch te kunnen redden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore