Ga naar de inhoud
Verwijderen boeken

'Ook in bibliotheken geen plek meer voor Zwarte Piet'

Een bibliotheek in Tilburg. Beeld © ANP

Bibliotheken in Nederland zijn bezig om alle boeken waarin Zwarte Piet voorkomt te verwijderen. Volgens vertegenwoordigers van organisaties en verenigingen die zich over bibliotheken bekommeren is het een goede zaak. De boeken passen volgens hen niet meer bij de huidige tijdsgeest.

De boeken worden tegen een klein bedrag verkocht, of ze belanden in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. "Die is er om de geschiedenis te bewaren", zegt Tineke van Ham in het AD. Volgens de bestuurder van Rijnbrink, een adviesorganisatie voor bibliotheken, is er sprake van een omslagpunt.

Doorpakken

"Het onderwerp leeft al langer maar nu besluiten bibliotheken door te pakken", zegt Van Ham. Het gaat volgens haar ook om de vraag van ouders, die steeds vaker boeken zonder Zwarte Piet voor hun kinderen willen. Dat die er nu nog niet veel zijn, zal "in de loop van de tijd wel veranderen."

Google
Lees ook:
Google blokkeert advertenties rond Zwarte Piet

Anton Kok, directeur Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB), noemt het "logisch" dat bibliotheken hun aanbod aanpassen. "Overal groeit het besef dat Zwarte Piet een stereotiep beeld geeft van een bepaald deel van de bevolking en de bibliotheken bewegen daarin mee." Volgens Kok "haken ze aan bij de tijdsgeest". 

In stilte

De verwijdering van de boeken gebeurt in stilte en volgens Van Ham zijn er nog weinig klachten. "Witte kinderen maakt een andere Piet niks uit en zwarte kinderen vinden het vreemd en naar en dát is waar het om gaat."

Ook
Lees ook:
Ook grijze piet levert discussie op: 'Halfbakken oplossing'

'Draagvlak voor traditionele Zwarte Piet flink gezakt’

Het aantal mensen dat voorstander is van een traditionele ‘Zwarte Piet’ is dit jaar fors lager dan vorig jaar vlak voor de intocht. Iets meer dan de helft, 55 procent, vindt dat het uiterlijk van ‘Zwarte Piet’ niet moet worden aangepast. Dat lag vorig jaar nog 71 procent, zo blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder bijna 29.000 leden van het Opiniepanel.

Veel mensen die dit jaar van mening zijn veranderd, vinden dat de traditionele Piet moet worden vervangen door zogenoemde roetveegpieten.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.