Openbaar register

Tientallen Kamerleden voldoen niet aan meldplicht bijbaantjes

12 november 2020 06:01 Aangepast: 12 november 2020 07:39
De plenaire zaal van de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Tweede Kamerleden zijn wettelijk verplicht om al hun nevenactiviteiten te melden in een openbaar register, maar in werkelijkheid gebeurt dat lang niet altijd. Van de 150 volksvertegenwoordigers in de Kamer hebben er 21 een onjuiste of onvolledige opgave gedaan.

Dat blijkt uit onderzoek van tv-programma Zembla. Het register is bedoeld om belangenverstrengeling te voorkomen. Kamerleden zijn verplicht om nevenfuncties, -activiteiten, en ook -inkomsten te melden. Dat gebeurt dus lang niet altijd zoals het hoort. 

Handhaving 

De 21 Kamerleden staan bij de Kamer van Koophandel ingeschreven met een nevenfunctie bij een BV, stichting of vereniging die ze niet aangaven bij het register. Daarnaast zijn er nog eens acht Kamerleden die hun nevenfunctie wel vermelden, maar niet aangeven hoeveel ze daarmee verdienen. Ook dat is wettelijk verplicht. 

Opgaven in het register worden bijgehouden door de griffie van de Tweede Kamer, maar worden niet gecontroleerd door het bestuur. Vanaf 2013 werd Nederland daarvoor meerdere keren op de vingers getikt door GRECO, de anti-corruptiewerkgroep van de Europese Raad. Pas afgelopen september besloot de Tweede Kamer dat er na de komende verkiezingen handhaving komt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Tijdelijke Tweede Kamer niet berekend op coronaregels'

Onder meer Thierry Baudet (Forum voor Democratie) liet een nevenfunctie achterwege, zo blijkt. Hij richtte in mei een BV op voor inkomsten uit lezingen en boekingen. In een reactie aan Zembla noemt hij het 'onzin' dat hij de activiteiten moet melden. "De gedachte dat mijn meningen zouden veranderen als ik een reep chocola van iemand krijg, of als ik een boek verkoop, dat is zo absurd… Dat neem ik niet eens serieus."

Ook Bram van Ojik (GroenLinks) houdt zich niet aan de meldplicht en was de laatste zeven jaar penningmeester van een coöperatie die onroerend goed bezit in Frankrijk. Dat gaf hij niet aan in het register. Inmiddels heeft hij zijn functie opgegeven.

Hotelappartement

Verder verzwijgt Kamerlid Léonie Sazias (50Plus) een BV die technisch failliet is en een negatief eigen vermogen van een kwart miljoen euro heeft. Volgens Sazias is ze vergeten de BV te registreren omdat er sinds de aanvang van haar Kamerlidmaatschap geen inkomsten zijn.

Pia Dijkstra (D66) was tot 2018 aandeelhouder en directeur van een BV, waar volgens haar sinds haar Kamerlidmaatschap geen activiteiten plaatsvonden, en ze is mede-eigenaar van een hotelappartement in een resort in Limburg dat commercieel wordt aangeboden. Dijkstra heeft de activiteiten na vragen van Zembla met terugwerkende kracht aangemeld.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore