In kleinere kring

Minder mensen vieren sinterklaas door corona, alle ballen op kerst

12 november 2020 06:53 Aangepast: 12 november 2020 14:27

De coronacrisis drukt dit jaar een flinke stempel op de feestdagen. Sinterklaas heeft het dit jaar minder druk. Vanwege corona hebben veel Nederlanders dit jaar besloten geen pakjesavond te vieren. Op de plannen voor kerst heeft corona vooralsnog veel minder invloed: het overgrote deel van de Nederlanders zegt het feest dit jaar gewoon te gaan vieren.

Dat blijkt uit een representatieve peiling onder ruim 1000 Nederlanders, in opdracht van Lootjestrekken.nl. Daarin gaf 35 procent van de ondervraagden aan dat ze dit jaar sinterklaas gaan vieren.

Wel kerst

Dat is fors minder dan vorig jaar, toen hetzelfde onderzoek werd uitgevoerd. Toen gaf nog 50 procent van de ondervraagden aan dat ze sinterklaas zouden gaan vieren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vieren we sinterklaas dit jaar? 'Dit ga ik mijn kind niet afnemen'

Hoewel veel Nederlanders sinterklaas dit jaar dus zullen overslaan, wordt kerst wel gewoon gevierd. Maar liefst 80 procent van de ondervraagden zegt dat ze van plan zijn om kerst gewoon te vieren. Toch is dit ook iets minder dan voorgaande jaren: in zowel 2018 als 2019 ging het om 84 procent.

In kleinere kring

Corona wordt als voornaamste reden genoemd voor het niet vieren van kerst of sinterklaas. Dat corona dit jaar een stempel drukt op de feestdagen, moge duidelijk zijn: ruim 70 procent van de ondervraagden zegt dat ze dit jaar minder familieleden zullen bezoeken vanwege de coronacrisis.

Bijna de helft van de ondervraagden zegt ook minder vrienden op te zoeken tijdens de feestdagen.

In pauzestand

Volgens Arjan Kuiper, oprichter van Lootjestrekken.nl, stonden mensen de afgelopen weken in de 'pauzestand'. "Mensen durfden nog geen plannen te maken vanwege de oplopende besmettingen. Maar we zien in de afgelopen dagen dat er toch meer uitnodigingen verstuurd worden, er komt beweging in."

Dat wil niet zeggen dat mensen in groepjes bij elkaar zullen komen, meent Kuiper. "Mensen hebben nu plannen gemaakt om het op een veiligere manier te vieren. Vriendengroepen en collega's vieren het bijvoorbeeld vaak via Zoom of Teams."

Coronaproof sinterklaas vieren? 5 tips

Lootjestrekken.nl zette een aantal handige tips op zijn site hoe je toch op een veilige manier de feestdagen kunt vieren. Een selectie:

1. Splits je grote groep

Heb je vorig jaar lootjes getrokken met een grote groep die nu niet bij elkaar kan komen? Vraag één of meerdere deelnemers een jaartje mede-organisator te worden en splits je groep op in meerdere kleine groepen. Houd wel contact op de avond zelf en beloof elkaar plechtig dat volgend jaar alles weer normaal is!

2. Spreek af bij het grootste gezin

De adviezen kunnen nog veranderen, maar het aantal bezoekers dat je mag uitnodigen is beperkt. Plan je viering daarom bij het grootste gezin, kleine kinderen niet meegerekend.

3. Ga in pre-quarantaine

Twee Nobelprijswinnaars kwamen met het vernieuwende idee om de weken voor je viering in vrijwillige quarantaine door te brengen. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat iedereen waarmee je coronaproof wilt afspreken dit ook doet!

4. Begin nu met cadeautjes kopen

Wees de grote drukte in december voor en begin nu met het maken van je verlanglijstje en het kopen van de cadeautjes.

5.  Stuur de cadeautjes op

Natuurlijk kom je het liefst samen om je favoriete feest te vieren. Vier je het met een grote groep en gaat het niet lukken allemaal bij elkaar te komen dit jaar? Verstuur dan de cadeautjes per post naar iedereen die er niet bij kan zijn. Bij veel webwinkels kun je pakjes laten inpakken en direct naar een ander afleveradres laten sturen.

Lootjestrekken.nl heeft nog meer tips, die vind je hier.

Cadeaus online bestellen

Hoewel de feestdagen dus in kleinere kring gevierd zullen worden, betekent dat niet dat Nederlanders de hand op de knip houden. Volgens het onderzoek geven we dit jaar gemiddeld 115 euro uit aan sinterklaascadeautjes. Dat is iets meer dan vorig jaar, toen was het budget gemiddeld 109 euro.

Voor kerst pakken we nog iets meer uit:  gemiddeld geven we 165 euro uit aan cadeautjes voor onder de boom. Dat is 24 euro meer dan vorig jaar.

Volgens het onderzoek zal ruim 70 procent van de ondervraagden dit jaar de cadeaus online bestellen. Hoewel de meeste mensen wel verwachten dat er vanwege het grote aantal pakketjes rond de feestdagen vertragingen in de postbezorging zullen ontstaan, is niet iedereen van plan om daar iets tegen te doen. Slechts 35 procent van de ondervraagden zegt vanwege die verwachte drukte hun cadeaus eerder te zullen bestellen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland worstelt met feestdagen: 'Belangrijkste kerst in jaren'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore