Ga naar de inhoud
Eiwit Nox5

Maastrichtse onderzoekers: belangrijke oorzaak (en behandeling) hoge bloeddruk ontdekt

Archieffoto Beeld © iStock

Miljoenen Nederlanders hebben een hoge bloeddruk en dus een hoger risico op hart- en vaatziekten, een beroerte of hartinfarct. Maar wat die hoge bloeddruk veroorzaakt, is niet in alle gevallen duidelijk. De Universiteit Maastricht heeft nu een belangrijke ontdekking gedaan.

Een internationaal team van wetenschappers, onder leiding van onderzoekers van de Universiteit Maastricht, zegt een van de oorzaken van hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, te hebben ontdekt.

Ook stellen de onderzoekers dat de hoge bloeddruk voorkomen kan worden met reeds geregistreerde geneesmiddelen die nu voor andere aandoeningen worden gebruikt.

Miljoenen Nederlanders

Ongeveer een kwart van de Nederlanders heeft een hoge bloeddruk. Voor 65-plussers geldt zelfs dat één op de twee mensen een hoge bloeddruk heeft.

Hartstichting:
Lees ook:
Hartstichting: 'Controleer vanaf je veertigste elk jaar je bloeddruk'

Voor een hoge bloeddruk was tot nu toe slechts symptoombestrijding mogelijk, omdat de oorzaak ervan in negen van de tien gevallen niet bekend is.

Wat is er precies ontdekt?

De onderzoekers vermoeden dat een hoge bloeddruk het gevolg is van een bepaald eiwit. Dit eiwit, Nox5, is de bron van zogenoemde zuurstofradicalen in de wanden van bloedvaten. Die radicalen verstoren een proces, dat normaal gesproken helpt om vernauwing van de slagaders en trombosevorming te voorkomen.

Daarmee is een belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk bij mensen geïdentificeerd, zeggen de onderzoekers.

Mogelijk ook medicijn

De onderzoekers hebben dus ook ontdekt hoe deze oorzaak van hoge bloeddruk behandeld kan worden. Het gaat om bestaande en al geregistreerde geneesmiddelen.

De universiteit heeft een financiering aangevraagd voor een tweede onderzoek, waarin ze gaan testen hoe goed die medicijnen werken.

Hartstichting: 'Kan een belangrijke ontdekking zijn'

Volgens de Nederlandse Hartstichting kan de ontdekking van de Universiteit Maastricht een 'belangrijke bevinding' zijn. "Het is nog te vroeg voor ons om conclusies te trekken, maar interessant is het zeker", zegt een woordvoerder.

Of dit een doorbraak is voor mensen met een hoge bloeddruk? "Het is te vroeg om dit te zeggen, er is nog te weinig bekend om die conclusie te trekken. Zoals we het nu begrijpen volgt er nog onderzoek naar de werkzaamheid van bepaalde medicijnen. De Hartstichting wacht de resultaten van dat onderzoek met belangstelling af."

Wat is een hoge bloeddruk?

Hoge bloeddruk verhoogt het risico op een hartinfarct, beroerte of hartfalen. Daarmee is hypertensie een van de belangrijkste oorzaken van sterfte of blijvend letsel in de wereld. In 95 procent van alle gevallen is het moleculaire mechanisme dat hypertensie veroorzaakt niet bekend.

Als gevolg hiervan worden patiënten vaak behandeld met medicijnen die de bloedvaten wijder openzetten en zo alleen de symptomen van hoge bloeddruk bestrijden. De meeste patiënten blijven daarom kampen met de langetermijngevolgen van hypertensie, zoals hartaanvallen of beroertes.

'Een hoge bloeddruk is een sluipmoordenaar'

02:05
Bekijk hier de reportage van EditieNL terug.