Europees onderzoek

Nederlandse tiener qua roken bij braafste jongetjes van de Europese klas

12 november 2020 11:04 Aangepast: 12 november 2020 11:44
Archieffoto. Beeld © iStock

We hebben over het algemeen tieners om trots op te zijn: ze roken minder dan vier jaar geleden en ze zijn niet meer gaan drinken. Maar áls ze dat doen, drinken ze veel. Alleen jongeren in Denemarken en Noorwegen drinken meer alcohol op een avond. Ook zijn er zorgen over het aantal Hollandse tieners dat in problemen zou komen door het roken van cannabis.

Dat blijkt uit Europees onderzoek onder bijna 100.000 scholieren van 15 en 16 jaar oud uit 35 Europese landen. Het ESPAD-rapport verschijnt elke vier jaar en legt op basis van een enquête de verschillen tussen de landen bloot.

Pure alcohol

Zo staan Nederlandse jongeren op de dertiende plaats als het gaat om hoe vaak ze de afgelopen maand alcohol hebben gedronken. Dat is gemiddeld ruim zes keer. 

Maar als de jongeren gevraagd wordt hoevéél ze dan drinken, klimmen ze naar plek drie op de 'ranglijst'. De 6,6 cl pure alcohol die Nederlandse jongeren tijdens hun laatste avond drinken consumeerden wordt alleen door Deense en Noorse jongeren overtroffen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leeftijd comazuipers gemiddeld iets hoger dan tien jaar geleden

Weinig dagelijkse rokers

Met het percentage 15- en 16-jarigen dat dagelijks rookt, staan we er een stuk positiever voor. Bulgarije voert die ranglijst aan met 22 procent van de tieners en Nederland staat op plek 30 met 5,3 procent.

Gebruik hasj en wiet

Het aantal scholieren dat ooit cannabis heeft gebruikt, ligt in ons land met 22 procent ruim boven het Europese gemiddelde van 16 procent.

Hieronder zie je dat 13 procent van de Europese 15- en 16-jarigen de afgelopen maand hasj of wiet heeft gerookt. Samen met Frankrijk staan we op een gedeelde tweede plek en alleen Italië scoort hoger.

Onderzoeker Karin Monshouwer, die namens Trimbos-instituut het Nederlandse deel van het onderzoek deed, herkent veel van het gedrag van de 15- en 16-jarigen uit voorgaande onderzoeken. 

'Roken verdwijnt uit straatbeeld'

De opvallende veranderingen zitten voor haar in het roken. "Roken verdwijnt meer en meer uit het straatbeeld en dat heeft effect op de jongeren. Dat zagen we in 2015 al, en die daling is doorgezet. Aan de andere kant neemt het gebruik van de e-sigaret onder tieners toe, al valt dat in Nederland wel mee in vergelijking met de andere landen uit het onderzoek." 

In de afgelopen maand heeft 9,3 procent van de Nederlandse 15- en 16-jarigen nog een e-sigaret gerookt. Het Europees gemiddelde is 14 procent. Bovenaan de lijs staan Litouwen (31 procent) en Monaco (41 procent).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom is de e-sigaret zo populair onder jongeren? En zes andere vragen over vapen

Bij Trimbos zijn er daarnaast wel zorgen over het percentage tieners dat in problemen komt door cannabis roken. "Die zorgen hebben niet alleen wij", zegt Monshouwer, "die worden in het internationale rapport voor heel Europa geuit."

Problemen in dagelijks leven

Nederland scoort met een 11de plek redelijk hoog op wat 'riskant gebruik' genoemd wordt. In ons land heeft 5,1 procent van de 15- en 16-jarigen problemen in het dagelijks leven door cannabisgebruik.

De tieners hebben bijvoorbeeld geheugenproblemen of slechte schoolresultaten. Hun ouders vinden dat ze moeten stoppen of minderen, of ze proberen dat maar slagen daar niet in.

Mogelijke klachten na lachgas: van hoofdpijn tot dwarslaesie

Deze video legt uit hoe de drug precies werkt en welk effect het volgens neurologen op je hersenen kan hebben.

Het gebruik van harddrugs onder Nederlandse jongeren wijkt in zowel positieve als negatieve zin af in vergelijking met de rest van Europa.

Xtc, cocaïne en lachgas

3,5 procent van de Nederlandse scholieren heeft ooit xtc gebruikt (het Europees gemiddelde is 2,3 procent). Voor overige drugs, zoals amfetamine, methamfetamine, cocaïne, crack, LSD zitten de Nederlandse jongeren juist onder het gemiddelde. Het Europese rapport geeft geen verklaringen voor de verschillen tussen de landen.

Het gebruik van lachgas was geen onderdeel van het onderzoek. Uit landelijk onderzoek weet Monshouwer dat het gebruik ervan iets is toegenomen onder middelbare scholieren: in 2015 had 8 procent van de 12- tot en met 16-jarigen ooit lachgas gebruikt, in 2019 was dat 10 procent. Het aantal tieners dat de afgelopen maand lachgas had gebruikt (2,5 procent) is gelijk gebleven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore