Valsheid in geschrifte

Vervalste coronaverklaringen voor een tientje, Rotterdammer opgepakt

11 november 2020 12:32 Aangepast: 11 november 2020 12:58
Archieffoto. Beeld © ANP

Een 23-jarige Rotterdammer is vandaag aangehouden omdat hij vermoedelijk vervalste gezondheidsverklaringen aanbood waarin staat dat mensen coronavrij zijn, zonder dat ze zijn getest. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte.

De man zou de documenten via social media hebben verkocht. Zijn woning is doorzocht en daarbij is beslag gelegd op zijn computer en mobiele telefoon.

Gezondheidsverklaring

Om te reizen naar bepaalde landen is een verklaring nodig waarin staat dat iemand geen corona heeft. Een officiële test en gezondheidsverklaring kosten 150 euro. De 23-jarige verdachte leverde deze verklaring voor 10 euro via sociale media, aldus opsporingsdienst FIOD.

De gezondheidsverklaringen ogen officieel met stempels, namen en handtekeningen van artsen en laboratoria, meldt de opsporingsdienst. "Deze artsen en laboratoria blijken hier echter niks mee te maken hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister kijkt naar aanpakken valse coronaverklaringen

Ook kopen is strafbaar

Het onderzoek zal zich ook richten op de kopers van de vervalste verklaringen, laat de FIOD weten. "Niet alleen het verkopen van vervalste verklaringen is strafbaar, maar ook het kopen hiervan." Kopers lichten met de verklaringen hun vliegtuigmaatschappij op, die ze te goeder trouw vervoert. Daarbij is het door zo’n verklaring mogelijk dat mensen die besmet zijn met het virus gaan reizen en het virus zo kunnen verspreiden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Snoep uit een visnet: zo vier je coronaproof Sint-Maarten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore