Er komt mogelijk een verkoopverbod van alle messen voor jongeren onder de 18 jaar en het wordt voor hen strafbaar om met een steekwapen over straat te lopen. Met deze maatregelen wil het kabinet, samen met gemeenten, scholen en politie, de strijd aangaan met het groeiend aantal steekincidenten onder jongeren. Ook ouders lopen straks kans op een boete als hun kind met een mes wordt betrapt.
In de laatste drie jaar is het aantal jongeren dat is opgepakt voor een steekincident meer dan verdubbeld. Van 160 jonge verdachten in 2017 naar 380 vorig jaar. Gisteravond nog raakte een 14-jarige jongen ernstig gewond bij een steekpartij in Rotterdam.
Om het wapenbezit onder jongeren aan te pakken, hebben gemeenten, scholen, de politie en het OM de afgelopen tijd de handen ineengeslagen en wordt de wet flink aangescherpt.
Niet meer met mes over straat
In de wet wordt straks duidelijker gemaakt wanneer het meenemen van een mes door volwassenen verdacht is en dus strafbaar. Volwassenen die met een mes over straat lopen om de tuin te gaan snoeien bij de oude buurvrouw, zijn niet strafbaar. Maar ermee naar de kroeg, is een heel andere situatie.
Jongeren onder de 18 mogen helemaal niet meer met messen over straat.
'Elk steekwapen verboden'
Het dragen van steekwapens, zoals vlindermessen en stiletto's, is nu al bij wet verboden, maar het is op straat toegestaan om een mes korter dan 28 centimeter op zak te hebben.
Minister Grapperhaus maakt daar nu korte metten mee: "We gaan nu heel duidelijk in de wet neerzetten dat elk steekwapen verboden is. Ook met een mes, bedoeld voor de scouting, mogen jongeren straks niet meer over straat."

Preventief fouilleren
Ook komt er een verbod op de verkoop van legale messen aan jongeren onder de 18 jaar. Dat verbod gaat zowel voor winkels als online gelden. Het duurt nog even om dat in de wet aan te passen, daarom gaat de minister in overleg met winkelketens om legale messen, zoals keukenmessen, niet meer aan jongeren te verkopen. Sommige winkels doen dat nu al niet meer.
Daarnaast wordt meer ingezet op preventief fouilleren. Niet alleen op scholen door bijvoorbeeld kluisjescontroles, maar jongeren kunnen ook in de horeca worden gefouilleerd. "Preventief fouilleren mag, als je het goed inricht. We moeten de messen verbannen van de straat", zegt minister Grapperhaus.
Moeder Sherida: 'Ik verstop de messen voor mijn kind'
"Ouders spelen een belangrijke rol in de aanpak van de messenproblematiek", zegt moeder Sherida uit Amsterdam Zuidoost. "Ik verstop al mijn keukenmessen voor mijn 16-jarige zoon. Hij en zijn vrienden willen een mes bij zich hebben om zichzelf te kunnen verdedigen. Mijn zoon zegt dat al zijn leeftijdsgenoten iets op zak hebben, puur uit zelfverdediging."
"Het is onder jongeren tegenwoordig blijkbaar heel normaal om met een mes de deur uit te gaan", zegt Sherida. "Ik maak me daar grote zorgen over en ik vind dat verschrikkelijk. Als moeder doe ik er alles aan om te voorkomen dat hij met een mes de straat op gaat; ik wil het gewoon niet hebben. Gelukkig zie ik de politie de laatste tijd wel meer fouilleren en zijn er straatcoaches die de jongeren in de gaten houden. Het is heel belangrijk dat we ons er samen sterk voor maken."

Ouders verantwoordelijk
Ook ouders krijgen een grote verantwoordelijkheid. Het kabinet gaat onderzoeken of ouders wettelijk meer aansprakelijk kunnen worden voor het criminele gedrag van hun kind. "Let op je kinderen wat ze uitspoken", waarschuwt minister Grapperhaus.
Als een kind een mes op zak heeft, kunnen ouders straks mogelijk een boete krijgen, waarschuwt de minister.
Messenverbod
Burgemeesters van verschillende gemeenten dringen al tijden aan op hardere maatregelen. Zoals bijvoorbeeld burgemeester Jan Hamming van de gemeente Zaanstad. Daar is al een messenverbod. Bij overtreding wordt het wapen in beslag genomen en volgt een boete van 2500 euro. "Wapens en geweld moeten onze gemeente uit", vindt burgemeester Jan Hamming.
Andere acties in het plan
- Er komen meerdere campagnes tegen wapenbezit
- Per 1 januari komen er Halt-spreekuren voor het voorgezet onderwijs
- Er komen afspraken met landelijke ketens om de verkoop van legale messen aan minderjarigen te voorkomen.
- Ook online verkoop van legale wapens aan minderjarigen wordt tegengegaan.
- Er komen preventie kluisjescontroles op scholen.
- Wapencontroles op scholen en in de horeca.
- Ouders worden wettelijk meer aansprakelijk voor het criminele gedrag van hun kind.
- Politie surft op internet om online filmpjes van wapens en geweld tegen te gaan en strafbaar te stellen.
Bron: Actieplan: Wapens en Jongeren