Ga naar de inhoud
Drukte voorkomen

NS vraagt reizigers om vanaf vandaag treinrit vooraf te registreren

Ter illustratie: een reiziger stapt in de trein op het station van Eindhoven. Beeld © ANP

Wie vanaf vandaag met de trein reist, krijgt van de NS de vraag om die rit vooraf te registreren. Zo hoopt de NS duidelijk te krijgen op welke tijdstippen het druk wordt in de trein – en kan het bezorgde reizigers daarvoor waarschuwen.

De vervoerder ziet dat een deel van de reizigers uit angst voor corona de trein mijdt, vertelt NS-directielid Tjalling Smit. Met de Treinwijzer willen ze die zorgen bij de reiziger wegnemen.

Via app of site

Reizigers kunnen hun reis via de NS-app of site registreren bij de zogenoemde Treinwijzer. Wie dat wil krijgt vervolgens een signaal als er onverwacht grote drukte dreigt. Het gaat overigens om een vrijwillige service, Treinwijzer is niet verplicht.

Thuisquarantaine
Lees ook:
Thuisquarantaine niet meer nodig bij werk of studie over de grens

De NS denkt dat het grootste deel van de 400.000 dagelijkse treinreizigers ritten bij de Treinwijzer gaat registreren. Dit voorjaar deed de NS in samenwerking met de TU delft een onderzoek onder 46.000 mensen. Twee derde van hen zei toen open te staan voor de dienst.

Gerust reizen

De NS streeft op dit moment niet naar vollere treinen, licht Smit toe in het AD. "We houden ons aan het advies van de overheid. Het aanmelden is bedoeld om mensen die per spoor moeten reizen, zoals mantelzorgers, dat zo gerust mogelijk te laten doen."

NS
Lees ook:
NS schrapt extra spitstreinen vanwege lockdown

Reizigersorganisatie Rover vindt dat het registratiesysteem voor reizen met de NS vrijwillig moet blijven. Rover ziet liever dat innovatieve technieken worden ingezet om een betrouwbaardere voorspelling van drukte in de trein te bieden. 

Vrijwillig blijven

"Tijdens een proef met de Treinwijzer kwamen er klachten binnen van reizigers die een extra drempel opgeworpen zagen worden voor hun treinreis", stelt Rover-directeur Freek Bos. "We vinden het daarom van groot belang dat het registratiesysteem vrijwillig blijft en nooit zal uitmonden in een verplichte reservering van de reis."

'Heel raar en benauwd': reizigers moesten flink wennen aan mondkapjes

01:06