Gekozen door raad

Sharon Dijksma nieuwe burgemeester van Utrecht

10 november 2020 21:26 Aangepast: 10 november 2020 21:46
PvdA'er Sharon Dijksma

Sharon Dijksma wordt de nieuwe burgemeester van Utrecht. Ze volgt Jan van Zanen op die Utrecht verruilde voor Den Haag. Het oud-Kamerlid, ook oud-staatssecretaris, is nu nog wethouder in Amsterdam.

De gemeenteraad had de voorkeur voor haar uit de lijst van in totaal 27 kandidaten. Er solliciteerden elf vrouwen en zestien mannen. Utrechters spraken van begin af aan hun voorkeur uit voor een vrouwelijke burgemeester.

Een vertrouwenscommissie droeg vanavond twee namen voor. De raad gaf uiteindelijk de doorslag. Dijksma werd met luid applaus ontvangen. Volgens de commissie kan de wethouder Verkeer en Vervoer van Amsterdam de sterke punten van Utrecht verder uitbouwen. "Ze is een aanjager. Iemand die handelt met praktische wijsheid en zelfbewustzijn. Ze is zichtbaar en benaderbaar. Zo staat zij symbool voor alle Utrechters", zo luidt de onderbouwing.

Iedereen leren kennen 

De gemeenteraad kijkt uit naar de samenwerking. Dijksma gaf via een videoverbinding aan 'burgemeester voor alle Utrechters te willen zijn'. "Onder strikte regels wil ik graag iedereen snel leren kennen. Het is een lastige tijd." Ze zegt Utrecht te hebben 'zien veranderen en opbloeien'.

De 49-jarige Dijksma kijkt uit naar haar nieuwe functie. "We zullen met het gezin heel snel richting Utrecht komen om te gaan wonen in deze prachtige stad."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jan van Zanen nieuwe burgemeester van Den Haag

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore