Zondaginterview

Amira ging als 9-jarige viral en veroverde de wereld: 'Die gekte waait wel over, dacht ik'

22 november 2020 08:24 Aangepast: 23 november 2020 09:24
Amira brak op 9-jarige leeftijd door dankzij haar operastem. Beeld © ANP

Monden vielen wagenwijd open toen de 9-jarige Amira zeven jaar geleden op het podium stapte bij de talentenshow Holland's Got Talent. Haar verbijsterende auditie ging viral, de wereld lag van de één op andere dag aan haar voeten. Hoe is haar opmerkelijke carrière gegaan? "Ik woon nu in Zuid-Afrika en denk nog vaak aan dat gezicht van Gordon."

Met een zacht stemmetje, grote blauwe ogen en een schattig glitterpakje stelde Amira Willighagen zich zeven jaar geleden voor aan het Nederlandse publiek. Negen jaar oud en een paar turven hoog, won ze Holland's Got Talent. We spreken Amira via Skype. Terwijl Nederland gebukt gaat onder druilerig weer, geniet Amira van de zon bij het zwembad.

Oordopjes

"Wat ben ik nog klein op die beelden!", zegt ze als ze haar verpletterende auditie terugkijkt. Ze kreeg een staande ovatie. De tranen sprongen jurylid Chantal Janzen in de ogen, de mond van het altijd kritische jurylid Gordon viel open. 

"En Gordon had me van tevoren nog gevraagd of hij oordopjes in moest haha. Ik vond hem de grappigste en wil hem graag de groeten doen", herinnert Amira zich.

Kleine meisjes worden groot. Amira is nu 16 jaar. Het schuchtere meisje is uitgegroeid tot een zelfverzekerde puber en een keiharde werker. Haar glunderende ogen en enthousiasme zijn gebleven. "Het gaat heel goed met mij."

Streamingsconcerten

Ze heeft een drukke week achter de rug. Met proefwerken. "En ondertussen ben ik bezig met het voorbereiden van mijn wereldwijde streamingsconcert dat ik met kerst ga geven. Concert in Afrikaanse stijl met kerstliedjes in prachtige kostuums en Afrikaans decor."

Voor de coronapandemie uitbrak gaf ze eens per maand concerten. In Zuid-Afrika, maar ook in Europa en Nederland. Zo trad ze op met André Rieu en zat ze in allerlei tv-programma's. Nu kan ze niet meer de wereld over reizen. Jammer, vindt ze. "Ik heb tijd over en ben begonnen met online drama- en danslessen." Stilzitten, het is niets voor haar.

Andre Rieu repeteert met Amira voor een concert in Maastricht. Andre Rieu repeteert met Amira voor een concert in Maastricht.

Terug naar dat beroemde optreden, zeven jaar geleden. Als een volwassen operazangeres vertolkte ze de aria O Mio Bambino Caro. Haar optreden ging viral: miljoenen en miljoenen mensen over de wereld maakten kennis met haar. Haar andere optredens tikken op YouTube met gemak de tien miljoen aan. 

"Ik hield al van klassieke muziek toen ik nog in de moederbuik zat", zegt ze. "Ik heb het niet van een vreemde. Mijn hele familie is muzikaal."

Talenten gebruiken

Waarom ze eigenlijk ooit op het podium in die grote tv-studio van Holland's got Talent belandde? "Ik wilde altijd al graag op tv. Ik houd van optreden en zong altijd al op voor mijn familie en was dol op camera's en tv."

Haar deelname was de weg naar roem en bekendheid. In één keer stond haar leven op de kop. 

Zo ziet de inmiddels 16-jarige Amira er nu uit, achter de piano. Zo ziet de inmiddels 16-jarige Amira er nu uit, achter de piano.

Die gekte zal wel weer overwaaien, dacht ze in het begin nog. "Zoals een kledingstuk dat even in de mode is." Maar ze had het mis. De gekte bleef en werd groter en groter.

Was dat niet moeilijk voor een meisje dat nog met poppen hoorde te spelen?  "Nee. Ik heb dat nooit lastig gevonden", zegt ze beslist. "Vanaf mijn negende ben ik gewend om school en een carrière te combineren. Je moet je talenten gebruiken. Dat is voor mij muziek. Als ik op het podium sta, heb ik vertrouwen in mezelf." 

Rol moeder

Haar moeder Frieda, die ook bij het interview is, vond het niet altijd makkelijk. "Amira kreeg al snel agenten en managers. Ik wilde als moeder niet te betrokken raken, maar je wilt ook overzicht houden. Je blijft nu eenmaal haar moeder."

De muziekindustrie is hard, vervolgt moeder Frieda. "Je wilt niet dat je kind uitgebuit wordt. Amira heeft heel veel lieve fans, maar ik wilde ook niet dat de fans te dichtbij kwamen. In het begin begeleidde ik haar veel. Maar Amira deed het al snel heel goed. Bij elk interview weet ze inhoudelijk heel goed wat ze zegt."

"Zuid-Afrika voelt als mijn thuis."

Op 13-jarige leeftijd volgde een ingrijpend besluit. De zangeres verhuisde met haar moeder en broertje van Nijmegen naar Zuid-Afrika, het land waar haar moeder werd geboren. Frieda vertelt open over deze heftige periode. "In 2014 werd ik ongeneeslijk ziek. De vader van Amira en ik waren in 2014 uit elkaar gegaan. Vanwege mijn ziekte had ik veel hulp en ondersteuning nodig. Die had ik niet in Nederland. Daarom zijn we naar Zuid-Afrika verhuisd. Terug naar mijn familie die mij kan helpen. Ook het klimaat hier is beter voor mijn gezondheid." 

Het gezin ging wonen in Potchefstroom, een dorp midden in de natuur, op anderhalf uur rijden van Johannesburg. Ze voelt zich meer thuis in Zuid-Afrika dan in Nederland, vertelt Amira. "Toen we hier voor de eerste keer op vakantie gingen, wilde ik al niet meer terug."

Gemis van haar vader

De verhuizing zorgde wel voor een groot gemis. Haar vader. Na de scheiding bleef hij in Nijmegen vanwege zijn werk. "Ondanks de scheiding zijn mijn ouders nog altijd heel goed met elkaar. Voor corona zagen we hem heel vaak", zegt Amira.

Maar over en weer vliegen is nu niet mogelijk. "De laatste keer dat ik mijn vader heb gezien, was in februari. In maart kon hij ook niet bij mijn verjaardag zijn. Zijn vlucht werd op het laatste moment gecanceld. Natuurlijk vind ik dat heel jammer. Maar we videobellen en skypen een paar keer per week. Hij komt misschien in december op bezoek, dan kan ik hem eindelijk weer eens aanraken." 

Amira is nu 16 jaar en treedt nog altijd veel op. Amira is nu 16 jaar en treedt nog altijd veel op.

Amira spreekt net zo goed Zuid-Afrikaans als Nederlands. Het onderwijs is in Zuid-Afrika veel beter, vindt ze. "Het systeem is gebaseerd op de christelijke cultuur. We zijn gelovig, dus dat voelt vertrouwd. De regels zijn wel strenger hier. Zo moet ik een schooluniform dragen, maar er wordt ook minder gepest en je kunt langer kind blijven. In Nederland roken mijn leeftijdsgenoten sigaretten, dat gebeurt hier veel minder."

Arme kinderen helpen

Maakt beroemd al rijk? De muziekindustrie in Zuid-Afrika is niet bepaald een vetpot, zegt moeder Frieda. En het organiseren van concerten kost veel geld en de belastingen zijn hoog. "Met het geld dat ik verdien, doe ik leuke dingen met mijn familie en vrienden en betaal mijn muzieklessen. En ik spaar voor mijn studie later", zegt Amira.

En er gaat geld naar haar eigen stichting: Gelukskinders. Dat goede doel richtte ze op om kinderen in arme wijken speelplekken te geven.

Amira en haar vrienden. Amira en haar vrienden.

Als ze moet kiezen tussen haar vrienden en familie en haar carrière? Er is geen twijfel: "Dan staan vrienden en familie absoluut op nummer 1", zegt ze stellig. En ook school gaat voor haar carrière.

Met een reden: "Ik wil me niet alleen richten op zingen en mijn muziekcarrière. Stel, dat er iets met mijn stem gebeurt. Dan moet ik iets hebben waar ik op terug kan vallen. Naast mijn muziek, wil ik ook een plan b."

Het is alweer zeven jaar geleden dat Amira Holland got Talent won. Het is alweer zeven jaar geleden dat Amira Holland got Talent won.

Missen

Terug naar Nederland ziet Amira niet snel gebeuren. Ze denkt eerder dat haar volgende stap New York wordt. "Ik ben al aan het sparen. Na mijn middelbare school wil ik straks eerst rondtoeren. Overal waar ik kan, wil ik lekker zingen. Daarna wil ik samen met mijn broertje naar New York. Hij is heel slim en wil daar aardrijkskunde studeren."

Amira wil studeren aan de Juilliard school of arts  in New York en zangopleidingen doen. "Mijn plan b is juffrouw worden. En misschien word ik later zelf ook wel moeder. Reken maar dat ik dan voor mijn eigen kinderen muziek maak. Net zoals mijn ouders dat altijd voor mij hebben gedaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore