Primeur in Leiden

Meer levertransplantaties mogelijk door nieuw apparaat

10 november 2020 15:57 Aangepast: 10 november 2020 16:01
Stockfoto. Beeld © iStock

Chirurgen van het LUMC in Leiden hebben de primeur met een wel heel bijzondere levertransplantatie. Als eerste in Nederland transplanteerden ze een donorlever die meer dan 13 uur aan een nieuw speciaal apparaat gekoppeld zat om deze in 'leven' te houden.

Zonder deze machine zou een donorlever binnen 10 tot maximaal 12 uur getransplanteerd moeten worden. "Als er 's avonds een lever beschikbaar komt, betekent het dat we de hele nacht bezig zijn", zegt Ian Alwayn, transplantatiechirurg bij het LUMC.

Patiënt maakt het goed

Nu kunnen die operaties doorgeschoven worden naar kantooruren. "Overdag opereren heeft onze voorkeur, er zijn dan veel meer collega’s aanwezig om te helpen en het team is nóg fitter."

De eerste donorlever aangesloten op dit apparaat is volgens het LUMC in totaal 13,5 uur aangesloten geweest en daarna succesvol getransplanteerd. De patiënt is vorige week zonder complicaties ontslagen uit het ziekenhuis.

Langer 'in leven'

Het apparaat pompt met zuurstof en voedingsstoffen verrijkt bloed door de lever waardoor het tot 24 uur na verwijdering bij de donor kan overleven, maakte het Leids Universitair Medisch Centrum bekend.

Zodra de lever wordt aangesloten op het zogeheten perfusiesysteem, warmt deze op tot lichaamstemperatuur en krijgt de lever zuurstof. "In deze omstandigheden kan veel beter gemeten worden of de kwaliteit van de lever goed genoeg is om te transplanteren. Daarnaast verkorten we hiermee de tijd dat het orgaan zonder zuurstof zit en dus afneemt in kwaliteit", zegt transplantatiechirurg Ian Alwayn.

135 mensen op de wachtlijst

Het LUMC voorziet dat hiermee het aantal levertransplantaties kan toenemen. Volgens het ziekenhuis heeft het systeem zijn nut en gemak in andere landen al bewezen.

Volgens cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) werden er in Nederland vorig jaar 190 levertransplantaties uitgevoerd. Op 31 december van dat jaar stonden er 135 mensen op de wachtlijst voor een levertransplantatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Helft Nederlanders in donorregister, meerderheid is orgaandonor

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore