UV-C-lampen

PSV plaatst lampen die corona 'vernietigen', RIVM niet direct overtuigd

10 november 2020 13:36 Aangepast: 11 november 2020 13:37
Het PSV-stadion. Beeld © ANP

Voetbalclub PSV, dat wordt geplaagd door een uitbraak van corona onder spelers, gaat in de kleedkamers lampen ophangen die de verspreiding van het virus moeten voorkomen. Zo moeten de Eindhovense voetballers elkaar niet langer besmetten. Het RIVM twijfelt of het zal werken.

Het gaat om desinfecterende UV-C-lampen, die al langer in ziekenhuizen worden gebruikt om onder meer operatiekamers te ontsmetten. Volgens producent Signify, voorheen de lampentak van Philips, breekt UV-C-verlichting het DNA of het RNA van micro-organismen af, inclusief dat van virussen en bacteriën. Daardoor kunnen virussen zich niet meer vermenigvuldigen en wordt het virus onschadelijk.

De lampen worden ook in de Londense metro geplaatst, na een succesvolle proef. Na zes weken bleek dat het aantal besmettingen in de Undergound door de lampen met 50 procent werd verminderd. De verlichting wordt daar geplaatst bij roltrappen, zodat de handrelingen worden gedesinfecteerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Grote vraag naar robots die kamers virusvrij maken met uv-licht'

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) erkent dat UV-C-licht mogelijk een bijdrage kan leveren aan bestrijding van het coronavirus. Aan de werkzaamheid van UV-C wordt niet getwijfeld. De straling is volgens het RIVM effectief en snel.

Maar het instituut laat wel weten dat er enkele kanttekeningen te plaatsen zijn, zoals bij het gebruik van de verlichting in ruimtes waar mensen aanwezig zijn. Zo worden niet alle oppervlakken door het licht bereikt, er zijn bijvoorbeeld ook plekken in de schaduw. Daarnaast wordt niet alle lucht gedesinfecteerd door zo’n lamp, omdat niet alle luchtstromen langs het apparaat gaan.

Handen wassen

"Het belangrijkste blijft toch goede hoest- en handhygiëne", zegt Harald Wychgel van het RIVM in een reactie. "Dus goed handen blijven wassen, hoesten in de elleboog en 1,5 meter afstand houden."

Ook gewoon goed schoonmaken is van groot belang, benadrukt het instituut. "Met een goede schoonmaak bereik je al veel, er is geen reden tot desinfectie."

Ook bij tegenstander

Bij PSV hangen ze nu toch drie lampen op in de kleedkamer. Ook in de medische ruimte komen lampen te hangen en bij de jeugdopleiding. En de Eindhovense club heeft niet alleen aan zichzelf gedacht. Ook in de kleedkamer van de bezoekers komen lampen te hangen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore