Ga naar de inhoud
'Alarmerende cijfers'

CNV: 1 op 3 mantelzorgers met baan zit door coronacrisis tegen burn-out aan

Archieffoto Beeld © ANP

Het is vandaag de Dag van de Mantelzorg, en één ding is volgens vakbond CNV duidelijk: veel werkende mantelzorgers komen door de coronacrisis in de knel met hun zorgtaken. Bijna een op de drie mantelzorgers met een baan zit zelfs tegen een burn-out aan. 

Dat blijkt uit een enquête die de bond liet uitvoeren door Maurice de Hond onder 750 mantelzorgers. CNV-voorzitter Piet Fortuin spreekt van alarmerende cijfers: "Zorgwekkend. De werkende mantelzorgers zijn een onderbelichte groep die momenteel de ruggengraat van de samenleving vormt."

Belemmerende regels

Volgens Fortuin plaatst de coronacrisis mantelzorgers 'voor een totaal nieuwe problematiek'. "Dagbestedingen die ineens gesloten zijn, belemmerende regels die zorgtaken bemoeilijken."

Mantelzorger vanaf je zestiende: 'De druk is hoog, maar de liefde groot'

02:18
Viroen is mantelzorger. Hij begon al op zijn 16de, toen zijn moeder een reeks hersenbloedingen kreeg en verlamd raakte. Hij helpt haar met eten, douchen en naar bed brengen. Hij doet het met liefde, al werd de druk hem ook al een keer te veel.

Vaker ziek melden

Uit het onderzoek blijkt verder dat een op de tien ondervraagden (9 procent) zich vaker ziek meldt dan voor de coronacrisis. Een op de vijf ervaart minder begrip van de werkgever voor de mantelzorgtaken en krijgt ook minder verlof om die taken uit te voeren.

De Dag van de Mantelzorg is bedoeld om mensen te verrassen die voor een ander zorgen, want 'mantelzorg is niet vanzelfsprekend'. Nederland telt volgens de organisatie achter het initiatief 4,4 miljoen mantelzorgers.

Na
Lees meer
Na mantelzorgen in een zwart gat: 'Leven weer oppakken is moeilijk'
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update