Brandbrief Vluchtelingenwerk

'Nederlanderschap onbereikbaar voor statushouders door te hoge taaleisen'

10 november 2020 06:02 Aangepast: 10 november 2020 18:27
Taalles in een asielzoekerscentrum (archieffoto) Beeld © ANP

Voor 50.000 tot 100.000 statushouders wordt het Nederlanderschap onbereikbaar. Daarvoor waarschuwt Vluchtelingenwerk Nederland in een brandbrief. Aanleiding zijn nieuwe taaleisen van het kabinet.

Het kabinet wil de taaleis voor het Nederlanderschap verhogen, blijkt uit het 'Besluit Naturalisatietoets'. Maar volgens Vluchtelingenwerk kan het overgrote deel van de statushouders nooit aan die hoge eisen voldoen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veel Syrische vluchtelingen bezig met taal leren en vinden daarom geen werk

Een groep van 50.000 tot 100.000 statushouders zou zo niet het Nederlanderschap kunnen krijgen, hoewel ze succesvol zijn ingeburgerd.

"Wat het kabinet nu wil doen, is de taaleis om te kunnen naturaliseren hoger leggen dan die voor de inburgeringsplicht. Het overgrote deel van de ingeburgerde vluchtelingen voldoet daarmee in een klap niet meer aan de voorwaarden voor het Nederlanderschap", legt een woordvoerder van Vluchtelingenwerk uit. "Zij deden examen op een ander niveau. Voor hen veranderen de spelregels ineens nu ze al ingeburgerd zijn."

Naturalisatie en inburgering

Erkende vluchtelingen krijgen in Nederland een tijdelijke vergunning voor vijf jaar, die geldig blijft zolang het nog onveilig is in hun land van herkomst. Daarna mogen zij hier blijven en kunnen ze zich definitief richten op een toekomst in Nederland.

Om dan ook Nederlander te kunnen worden, moeten zij onder andere voldoen aan de inburgeringsplicht. Zij volgen daarvoor zo'n drie jaar onderwijs in de Nederlandse taal, cultuur en geschiedenis en moeten alle examens met een voldoende hebben afgerond.

Bron: Vluchtelingenwerk

Volgens Vluchtelingenwerk heeft de maatregel een 'discriminerend effect' en ontstaat zo een groep 'tweederangsburgers'. Bovendien werkt het nog jaren door: ook toekomstige vluchtelingen kunnen moeilijker aan de taaleisen voldoen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore