Ga naar de inhoud
Boos om spotprent

Aangehouden tieners voor bedreigingen Emmauscollege Rotterdam weer vrij

Het Emmauscollege in Rotterdam. Beeld © Google Streetview

De politie heeft de twee tieners weer vrijgelaten die afgelopen weekend werden aangehouden voor het bedreigen van een docent van het Rotterdamse Emmauscollege. De twee blijven nog wel verdacht.

Het gaat om een 18-jarige man uit Den Haag en een 17-jarige jongen uit Amsterdam. Ze werden zaterdag aangehouden op verdenking van bedreiging en opruiing. Hun band met de school is onduidelijk.

'Godlastering'

Een leraar van de middelbare school moest vorige week onderduiken na ernstige bedreigingen. Een aantal leerlingen was boos om een spotprent over Charlie Hebdo. Zij dachten dat de bebaarde man op de afbeelding de profeet Mohammed was.

Ze eisten dat de tekening zou worden verwijderd, omdat het 'godslastering' zou zijn. De leraar kreeg al snel veel bedreigingen nadat er een foto van de spotprent op internet was verschenen.

Twee
Lees ook:
Twee tieners aangehouden voor bedreiging docent Emmauscollege

Vrijdag werd ook al een 18-jarige vrouw aangehouden, ook zij mag het proces op vrije voeten afwachten. Volgens het Openbaar Ministerie heeft ze een bericht op sociale media gezet waarmee ze anderen heeft aangezet tot het plegen van strafbare feiten richting de school en docent.

Reactie cartoonist

De maker van de spotprent, Joep Bertrams, reageerde geschokt op de bedreigingen. Volgens hem is er sprake van een groot misverstand. Hij vertelde eerder aan RTL Nieuws: "Ik tekende een jihadist, niet de profeet. Ik vind het heel vervelend dat leerlingen dat niet goed hebben begrepen. Toen ik las over die bedreigingen aan het adres van de docent, dacht ik echt: potverdorie, wat rot voor de leraar. En dat vanwege een relatief onschuldige tekening."

Dit
Lees ook:
Dit is de spotprent waardoor leraar moest onderduiken, en de maker zegt: 'Het is een misverstand'