Ga naar de inhoud
Vaker combinatie met drugs

Leeftijd comazuipers gemiddeld iets hoger dan tien jaar geleden

Archieffoto Beeld © Robin Utrecht

Het aantal kinderen dat met een alcoholvergiftiging wordt opgenomen in het ziekenhuis, is al jaren ongeveer hetzelfde. Wel zijn ze gemiddeld iets ouder: in 2007 waren ze nog geen 15 jaar oud, inmiddels ruim 15,5. Minder positief: ze hebben vaker naast alcohol ook cannabis gebruikt.

Het blijkt allemaal uit de nieuwste cijfers van het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft, het NSCK (Nederlands Signalerings Centrum Kindergeneeskunde) en de Universiteit Twente, onder leiding van kinderarts Nico van der Lely. Vorig jaar belandden 279 kinderen met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis.

Aantal niet afgenomen

Van der Lely houdt de cijfers sinds 2007 bij. Sinds 2014, toen de alcoholleeftijd omhoog ging, is het aantal 'comazuipers' niet afgenomen. Maar hij is blij dat in elk geval de gemiddelde leeftijd waarop kinderen in het ziekenhuis belanden, omhoog is gegaan. "Een van mijn eerste patiënten was een jongetje van 10. Dat vergeet ik nooit meer", vertelt hij aan RTL Nieuws. "Kinderen van die leeftijd zien we nu gelukkig niet meer, en ook nauwelijks van 12 of 13."

"Ik had wel recent een kind van 14 op de poli met een alcoholpromillage van bijna 2. Dat is ook het hoogste promillage dat wij zien, vanaf 2 beginnen ze te stuiptrekken, dan komt het in hun longen en is de kans groot dat ze stikken."

Dit doet alcohol met het brein van een puber

02:14
Je kent de campagnes: "Jongeren moeten niet te veel alcohol drinken, dat is slecht voor ze." Maar dat geldt ook voor volwassenen en die mogen wél drinken. Oneerlijk? Nou, er zijn wel degelijk redenen om als jongere extra voorzichtig te zijn met drank.

Bewustzijn bij ouders

Van der Lely ziet dat ouders zich bewuster zijn van hoe slecht alcohol is voor jonge kinderen. Al zijn de regio's waar de meeste jongeren na het drinken in het ziekenhuis belanden al sinds 2007 dezelfde: Westland/Delft, Oost-Brabant, de Achterhoek en West-Friesland. "

De verhouding tussen het aantal jongens en meisjes is al jaren redelijk 50/50. "In het begin zagen we vooral jongens, die dronken bier. Maar door alle zoete troep die er te koop is, zijn er nu ook veel meisjes. De meest populaire drank is nog altijd wodka, daarna komen de zoete drankjes zoals Licor 43 en daarna Bacardi, gemixt met cola of iets anders."

Cannabis

18,6 procent van de jongeren die vorig jaar met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis terechtkwamen, hadden daarnaast ook drugs gebruikt, in de meest gevallen cannabis. In 2007 was dat nog 8 procent.

Hoewel dat de behandeling niet moeilijker maakt, is het wel zorgwekkend, vindt Van der Lely. "Als een kind 'alleen' alcohol op heeft, dan kunnen we de behandeling in het ziekenhuis af. Is er ook sprake van ander drugsgebruik, dan is er wel echt verslavingszorg nodig."

Tijdens schoolpauzes

De belangrijkste reden waarom kinderen (te veel) drinken, is nog altijd groepsdruk, ziet de kinderarts. "We zien kinderen die op school omvallen, rond 15.00 uur 's middags. Die zijn tussen de middag met een groep wat gaan drinken." Ook op sportclubs wordt door kinderen nog altijd (te) veel gedronken.

Dat kun je de kinderen niet kwalijk nemen, vindt hij, maar wel ouders en andere volwassenen in de omgeving van het kind. "Een voorbeeld: vorig jaar gaf ik voorlichting op een middelbare school. Ik ging alle biologielessen af om uitleg te geven over wat alcohol doet, dat je er dommer van wordt en dergelijke."

"Vervolgens gaan die klassen samen naar Londen, en dan krijgen ze van de leraren Guinness. Dat is niet te geloven. Volwassenen snappen nog steeds niet hóé slecht het is."

Alcohol: de meest geaccepteerde drug van Nederland

04:27
Een biertje of een wijntje, het hoort er gewoon bij. Maar waarom is dat eigenlijk zo sociaal geaccepteerd, terwijl alcohol veel gezondheidsproblemen en andere nadelen in onze samenleving veroorzaakt?

Tabak, alcohol en drugs onder jongeren

In 2019 had 47 procent van de kinderen van 12 tot en met 16 jaar oud weleens alcohol gedronken, blijkt uit cijfers van het Trimbos Instituut. 17 procent van de kinderen in deze leeftijdsgroep had weleens gerookt en 10 procent cannabis gebruikt. 2 procent had ervaring met xtc. Het Trimbos Instituut zag wel een verschil tussen jongens en meisjes: de jongens uit het onderzoek hadden vaker middelen gebruikt.

Bij roken was er ook een verschil tussen de schoolniveaus: leerlingen van vmbo-basis en de kaderberoepsgerichte leerweg (vmbo kader) rookten het meest. 12 procent van hen had de afgelopen maand gerookt, tegen 5 procent van de vwo-leerlingen. Bij alcohol en drugs waren die verschillen er minder. 

Dat laatste ziet ook Van der Lely. De verdeling van patiënten naar opleidingsniveau is ongeveer gelijk aan de verdeling jongeren per opleidingsniveau. "Al zie ik minder vmbo-leerlingen, maar dat komt doordat de gemiddelde leeftijd stijgt. Zij zitten dan vaak op het mbo als ze in het ziekenhuis terechtkomen."