'Ik kan niets meer bestellen'

Flink tekort aan puzzels dit jaar: 'Ongekend, en dan moeten de feestdagen nog komen'

09 november 2020 12:43 Aangepast: 09 november 2020 13:21
Archieffoto Beeld © ANP

Je zou denken dat het tijdens deze coronacrisis gouden tijden zijn voor enthousiaste puzzelfanaten. Want: weinig te doen buitenshuis, veel binnen zitten. Er is alleen één probleem: de puzzels zijn bijna uitverkocht. "En dan moeten de feestdagen nog komen."

Het begon bij Agnes (52) uit Apeldoorn zes jaar geleden. Ze merkte dat puzzelen haar rust gaf, en voldoening. Precies wat ze nodig had. 

Nu puzzelt ze doordeweeks een uurtje of anderhalf, en in het weekend langer. Dan kan ze zo 'een pareltje van 3000 stukkies' leggen. Of twee puzzels van duizend stukjes, draait Agnes ook d'r hand niet voor om. 

Sinds de coronacrisis, is Agnes ook begonnen met poezenpuzzels maken en sparen. Ze heeft er nu een stuk of 200. Maar ze merkt: het gaat moeizaam. "Ik heb in de afgelopen zes jaar nooit problemen gehad met het leveren van puzzels, alleen dit jaar vanaf maart zijn er heel veel uitverkocht."

De puzzelverzameling van Agnes De puzzelverzameling van Agnes

Dat beaamt puzzelfabrikant Ravensburger. Daar is het 'alle hens aan dek', vertelt een woordvoerder, omdat de vraag groter is dan het aanbod en de twee fabrieken het niet kunnen bijbenen. "We zijn vanaf maart al fulltime gaan draaien, maar kunnen het niet bijbenen; de puzzels gaan als een malle."

Óveral

Normaal gesproken kan Ravensburger, als er ergens in een land een tekort is aan puzzels, van een voorraadje uit een ander land snoepen. "Maar nu is de vraag óveral groot. Zelfs de New York Times schreef erover."

Er zijn al aardig wat Nederlandse winkels en ketens waar de fabrikant 'nee' aan heeft moeten verkopen. "Voor 2020 kunnen we geen nieuwe grote leveringen meer doen. Er is nog wel wát, maar de spoeling wordt steeds dunner. We zijn wel al hard bezig om alles in 2021 weer op de rit te hebben."

Agnes in haar puzzel-mood. Agnes in haar puzzel-mood.

Ravensburger is niet de enige fabrikant die de vraag, en dus zijn omzet, zag stijgen. Een woordvoerder van Jumbo Nederland (niet te verwarren met de supermarktketen), zag in maart de vraag met 600 procent stijgen. "Dat is ongekend", aldus de woordvoerder. "En we zaten een tijd met een flink tekort. Maar nu hebben we alles wel weer recht kunnen trekken met onze productie."  

Puzzelgekte is groot

Ook bij spelwinkel Het Spelkwartier in Arnhem zijn de schappen inmiddels weer aangevuld. Maar ook daar waren de puzzels op. Iets wat volgens de verkopend medewerker nog nooit eerder is voorgekomen. "We hebben normaal nooit lege schappen. Dit jaar zagen we tijdens de coronacrisis veel mensen in onze winkel die we normaal niet zagen. De puzzelgekte is groot geworden."

Aan de ene kant is dat mooi, zegt puzzelfan Tessa van Thienen (24). "Ik vind het fijn dat er steeds meer mensen puzzelen, omdat het vroeger als 'saai' werd beschouwd."

Tessa en een deel van haar puzzelverzameling. Tessa en een deel van haar puzzelverzameling.

Tessa woont in België, en ook dáár is de gekte volgens haar toegeslagen. "Toen de speelgoedwinkels nog open waren, zag je dat de schappen vrij leeg waren. Dit werd alleen maar erger elke week."

"Hopelijk zijn de puzzels weer snel leverbaar, zodat ik mijn voorraad weer kan aanvullen. Als fervent puzzelaar is het natuurlijk fijn om snel je puzzels thuis te hebben."

Ook Agnes wacht met smart op nieuwe puzzels. "Je kan ze wel van Marktplaats halen, maar dat is toch gevaarlijk", zegt Agnes. "Je hebt dan kans dat er één of meerdere stukjes ontbreken." En als íéts irritant is voor een puzzelaar...

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Puzzelend de verveling te lijf: waarom is dat nou zo goed?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore