Boos om spotprent

Twee tieners aangehouden voor bedreiging docent Emmauscollege

07 november 2020 09:05 Aangepast: 07 november 2020 09:21
Het Emmauscollege in Rotterdam. Beeld © Google Streetview

De politie heeft vandaag nog twee verdachten aangehouden voor het bedreigen van een docent van het Rotterdamse Emmauscollege. De 17-jarige jongen uit Amsterdam en 18-jarige man uit Den Haag worden verdacht van bedreiging en opruiing.

De twee werden vanochtend thuis aangehouden. De politie wil vanwege hun privacy niet zeggen of het gaat om leerlingen van het Emmauscollege.

Gisteren werd een 18-jarige vrouw aangehouden, die mag haar proces in vrijheid afwachten. Ook zij wordt verdacht van opruiing. Volgens het Openbaar Ministerie heeft ze een bericht op sociale media gezet waarmee ze anderen heeft aangezet tot het plegen van strafbare feiten richting de school en docent.

Boos om spotprent

De docent maatschappijleer moest deze week onderduiken na ernstige bedreigingen. Een aantal leerlingen is boos om een spotprent die al jaren in zijn lokaal hangt over Charlie Hebdo. Zij dachten dat een bebaarde man op de prent de profeet Mohammed was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Rotterdamse docent duikt onder na bedreigingen vanwege cartoon'

De leerlingen eisten dat de tekening zou worden verwijderd, omdat het 'godslastering' zou zijn. Een foto van de tekening in het schoollokaal verscheen op internet, waarna bedreigingen aan het adres van de leraar snel volgden.

Afschuw

De politie neemt de dreigingen aan het adres van de leraar zeer serieus. Ook in de politiek is met afschuw gereageerd. Politici noemen het bedreigen van de leraar onacceptabel.

De maker van de spotprent, Joep Bertrams, reageerde geschokt op de bedreigingen. Hij vertelde eerder aan RTL Nieuws: "Ik tekende een jihadist, niet de profeet. Ik vind het heel vervelend dat leerlingen dat niet goed hebben begrepen. Toen ik las over die bedreigingen aan het adres van de docent, dacht ik echt: potverdorie, wat rot voor de leraar. En dat vanwege een relatief onschuldige tekening."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore