Ga naar de inhoud
Tests op mensen nodig

Hoopvol onderzoek: neusspray voorkomt corona-besmetting bij fretten

Een fret. Beeld © AP

Wetenschappers hebben een behandeling ontwikkeld die het coronavirus in de neus en de longen van fretten blokkeert. Dat schrijft de New York Times op basis van international onderzoek, waar ook onderzoekers van het Erasmus MC uit Rotterdam aan deelnamen.

Het kleine onderzoek werd uitgevoerd op fretten, het middel moet nog worden getest op mensen.

Het onderzoek is nog niet beoordeeld door andere wetenschappers, maar de New York Times liet verschillende experts naar het onderzoek kijken en die zijn optimistisch.

Wisselende
Lees ook:
Wisselende geluiden over coronavaccin: wat weten we over de effectiveit?

Goedkoop en stabiel

De met de neusspray behandelde fretten werden niet besmet door andere dieren die het coronavirus hadden. Een vergelijkingsgroep die een placebo kreeg en bij besmette dieren werd geplaatst, liep wel het virus op.

De spray is stabiel, niet-giftig, goedkoop en hoeft niet gekoeld bewaard te worden. Dat laatste is ook een groot voordeel bijvoorbeeld in ontwikkelingslanden. Als het middel ook op mensen blijkt te werken, dan kan een dagelijkse spray in de neus, werken als een vaccin.

Nederlandse betrokkenheid

De spray werkt tegen alle bekende varianten van het coronavirus. Het middel hecht zich aan het virus en voorkomt dat het menselijke cellen kan binnendringen in de luchtwegen en de longen.

Het onderzoek loopt al enige maanden en werd uitgevoerd door wetenschappers van het Amerikaanse Colombia University en Cornell University en het Erasmus MC in Rotterdam. De wetenschappers hopen nu dat er geld vrijkomt voor verder onderzoek op mensen.

Beklijk ook: Dit is het door Nederland gekochte coronavaccin:

03:29