Activiteiten afgelast

Hoe vertel je kinderen dat Sint dit jaar niet langskomt? 'Ze begrijpen meer dan je denkt'

09 november 2020 07:26 Aangepast: 09 november 2020 12:18
Veel Sinterklaasactiviteiten waar publiek bij is, gaan dit jaar niet door. Beeld © ANP

Door de gedeeltelijke lockdown moet ook Sinterklaas zich aan de coronaregels houden. Daarom zijn alle intochten afgelast en is pakjesavond met de hele familie niet coronaproof. Maar wat vertel je kinderen die al weken of misschien zelfs maanden hun verlanglijstje klaar hebben?

Alle openbare sinterklaasactiviteiten zijn vanwege corona afgelast en daar baalt Ilse (35) enorm van. "Ik ben een groot fan van Sinterklaas en dat geef ik mijn dochtertje mee. Ze is bijna 3 en kan alle Sinterklaasliedjes al meezingen."

Dit jaar is de intocht in haar dorp afgelast. Sint komt niet op haar werk en pakjesavond met de hele familie gaat ook al niet door. "Pakjesavond vieren we nu alleen met opa en oma. Een stukje saaier, maar het moet maar even een jaartje zo. Gelukkig snapt mijn dochter nog niet precies wat er dit jaar anders is en kijkt ze de intocht gewoon op de televisie."

Magische wereld

"Los van Sinterklaas krijgen kinderen op hun eigen manier mee wat de gevolgen zijn van corona", vertelt pedagoog Marcel van Herpen. Daar kun je mee spelen, want kinderen die in Sinterklaas geloven, leven volgens Van Herpen in een magische wereld. "Sinterklaas bestaat voor hen echt. Als iemand zich in het bijzijn van de kinderen omkleedt als Sinterklaas, dan ís diegene Sinterklaas."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vader wordt Sinterklaas in bijzijn kinderen: 'Ze zien het gebeuren, toch is Sint echt'

Creatief beïnvloeden

Sint is een verbeelding in die magische wereld van het kind, en dat spel kun je als ouder creatief beïnvloeden. "Als Sint met zijn paard over het dak kan lopen, kan alles. Het ene jaar is Sint zijn boek kwijt, het andere jaar is zijn paard ziek. Scholen verzinnen al jaren verhalen. Als ouder kun je dit ook", zegt Van Herpen.

Zeg bijvoorbeeld: Sint appte, hij is vandaag verkouden en kan vanavond niet bij ons langskomen, wat moeten we nu doen? "Laat het kind zelf een creatieve oplossing bedenken. Als opa en oma er dit jaar niet bij zijn, kun je Sint een pakketje laten brengen en daarna met opa en oma skypen of zoomen om te kijken of het goed is aangekomen."

Intocht op geheime locatie

Ben je als ouder niet zo creatief? Kijk dan vanavond om 18.00 uur naar de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal. Het programma wil er nog niets over zeggen, maar reken er maar op dat er een goed verhaal over de Sint en corona verteld zal worden, waar je als ouder zo bij kunt aanhaken.

Zaterdag 14 november is de landelijke intocht van Sinterklaas. Die vindt dit jaar plaats op een geheime locatie en zonder publiek.

Staf ontsmetten

Als Sinterklaas wel komt en kinderen mogen niet op schoot, dan kun je ze de staf, afgeplakt op 1,5 meter, laten ontsmetten. Van Herpen: "Zo weten ze welke afstand ze moeten houden en hang je er via spel meteen een actueel thema aan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vieren we sinterklaas dit jaar? 'Dit ga ik mijn kind niet afnemen'

Echt heel ingewikkeld hoeft het niet te zijn. Voor een peuter is afleiding voldoende en een kleuter kun je makkelijk in het spel verleiden. Tijdens de basisschoolleeftijd zijn kinderen bewuster, ook van de coronamaatregelen.

"Een zes- of zevenjarige groeit langzaam uit de magische wereld", zegt Van Herpen. "Maar deze kinderen snappen dat Sint in de risicogroep valt en kun je juist uitdagen door te zeggen: Sint wil wel komen, hij weet alleen nog niet hoe. Samen kun je een oplossing bedenken zodat pakjesavond toch door kan gaan."

Geen huisbezoeken

Vanwege het coronavirus vindt Wim Olde Kalter, voorzitter van Sint-Nicolaascommissie FC Berghuizen, het niet verstandig om zijn Sinterklaas op huisbezoek te laten gaan. "We hebben er veel over gediscussieerd, maar we zijn tot de conclusie gekomen dat het gewoon niet verstandig is, met twee of drie mensen op één avond langs verschillende gezinnen te gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Landelijke intocht Sinterklaas gaat door op geheime plek

Het is lastig om in woonkamers 1,5 meter afstand te houden terwijl er relatief veel mensen binnen zitten. "Soms weet je niet of het nu een groot gezin is of dat er toch stiekem twee gezinnen samen zijn. Voor de veiligheid van de medewerkers doen we dit jaar geen huisbezoeken."

Geen strooigoed

Hij vindt het jammer, want de intocht waarvoor hij een Sint en 75 pieten zou leveren, gaat ook niet door. Dat is extra vervelend omdat de vereniging dit jaar zestig jaar bestaat, een jubileumjaar vol afgelaste plannen.

Toch laten veel scholen wel een Sint langskomen. "Scholen waarborgen de coronaregels en in samenspraak met hen kunnen we veilig op bezoek. Sinterklaas geeft bijvoorbeeld kinderen geen hand, er wordt geen strooigoed uitgedeeld en alleen gelovige kinderen mogen zingen, hun ouders niet."

Hoe kunnen we dit jaar alsnog Sinterklaas vieren?

De feestdagen komen er langzamerhand aan, maar hoe moeten we Sinterklaas en Kerst vieren dit jaar?

Olde Kalter heeft er vertrouwen in. "Veel kinderen snappen dat het vanwege corona dit jaar even wat anders gaat. En scholen zijn creatief, die hebben hun oplossingen al klaar. Er staat bijvoorbeeld een mand waar de tekeningen in kunnen. Piet neemt bij het vertrek de mand mee."

En voor wie Sinterklaas toch niet live durft te ontmoeten, kan er een video aangevraagd worden. "Via een inschrijfformulier kun je informatie achterlaten, dat gaat naar de tekstschrijvers. Dan volgt een opname en de dag voor de Sinterklaasviering wordt het stickje afgeleverd. Dan is Sinterklaas er toch een beetje bij."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore