Ga naar de inhoud
Klaar voor gezelligheid

We staan te springen om een kerstboom, dus komen ze eerder naar Nederland

Walter Smits van O Denneboom. Beeld © Odenneboom.nl

De kerst komt er weer aan en veel mensen kunnen in deze coronatijd niet wachten om hun kamer op te vrolijken met een kerstboom. Dat kan binnenkort al, want de 'echte' kerstbomen komen dit jaar eerder naar Nederland dan gepland.

"Het aantal verkochte kunstkerstbomen is al verdubbeld", zegt marketingmanager Lobke Samallo van Intratuin tegen RTL Nieuws. Ook de vraag naar 'echte' bomen is enorm, merkt Gerard Krol van de Vereniging voor Nederlandse Kerstbomenkwekers. De inkopers halen de kerstbomen dan ook een week eerder dan gepland naar Nederland.

Thomas
Lees ook:
Thomas haalt 350 kerstbomen in huis: 'Mijn vrouw wilde scheiden'

Zo is de kerstboom bijvoorbeeld al vanaf 23 november te koop bij Intratuin. "Mensen zijn veel thuis, vakanties gaan niet door en er zijn minder familiebezoeken", zegt Samallo. "Je merkt dat mensen het thuis gezellig willen maken."

Zeven keer zoveel

Ook andere verkopers merken dat klanten de kerstboom eerder in huis willen hebben. Kerstboomverkoper O Dennenboom start volgende week al met de levering en krijgt nu al zeven keer zoveel aanvragen ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

"Er is echt een run op kerstbomen", zegt directeur Walter Smits. "Het aantal aanvragen is duidelijk hoger dan de jaren hiervoor. Ik krijg constant mailtjes en belletjes."

'Niet meer mooi'

Toch is niet elke verkoper enthousiast om nu al te beginnen met leveren. Zo start Kerstboom.nl pas 3 december met het bezorgen. "Er zijn klanten die de kerstboom nu al willen, maar dan is het wel zo dat de boom er met kerst niet helemaal mooi meer bij staat", zegt de webshop.

Het
Lees ook:
Het krioelt in de kerstboom

Hoe houd je een boom wel in goede staat tot de kerst? De Vereniging voor Nederlandse Kerstbomenkwekers benadrukt dat een goede verzorging van de boom essentieel is.

"Zet hem in de berging of garage om aan de temperatuur te wennen. Daarna moet je de boom voldoende water geven en hem op een niet al te warme plek in huis zetten. En zorg dat je er genoeg tegen praat", zegt voorzitter Krol met een knipoog.

Verkoop piekt vroeg

02:08
De Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers verwacht daarom dat er meer kerstbomen verkocht zullen worden. "We willen het in deze tijd thuis gezellig maken."

In de winkel

Wie de kerstboom zelf in de winkel wil halen, moet nog even geduld hebben. Over een paar weken zijn ze te krijgen. De winkels hopen de kerstdrukte te spreiden door eerder te beginnen met kerstverkoop.

Intratuin is dit jaar bijvoorbeeld al vroeg begonnen met de kerstcampagne om verwachte drukte voor te zijn. "Iedereen wil de drukte die straks komt vermijden, dus we zien dat de klant daar zelf ook op anticipeert om de kerstinkopen eerder te doen", zegt Samallo.

Leuk
Lees ook:
Leuk zo'n kerstboom, maar wat gebeurt er met niet-verkochte exemplaren?