Corona-update, stel je vraag

Waarom al die maatregelen als je corona buiten toch minder snel oploopt?

06 november 2020 12:39 Aangepast: 09 november 2020 13:47

We mogen de komende weken met maar twee mensen buiten zijn en in sommige regio’s wordt een avondklok overwogen. Maar waarom is dat nodig, buiten loop je toch minder kans om besmet te worden met corona?

"Vooropgesteld dat je het coronavirus buiten wel degelijk kan oplopen, is de kans inderdaad wel iets lager", zegt RIVM-woordvoerder Coen Berends. Het klopt dus dat er buiten een kleinere kans is om besmet te raken met het coronavirus. "Maar hoeveel lager die kans is, weten we niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor deze vier regio's dreigen extra coronamaatregelen

Het RIVM heeft daar zelf geen onderzoek naar gedaan. Ook kent Berends geen internationale onderzoeken die dat hebben geconcludeerd. Maar dat de kans op besmetting buiten lager is, is best logisch. "We kunnen makkelijker afstand van elkaar houden. Die anderhalve meter afstand houden is eenvoudiger. En de 'ventilatie' buiten is natuurlijk goed."

Toch zijn er wel kritische geluiden over besmettingen buiten. Zo zegt hoogleraar klinische virologie Louis Kroes (LUMC) in mei tegen de Volkskrant het volgende: "In de normale buitenwereld gaat het je echt niet lukken het virus over te dragen. Er is gewoon geen bewijs dat dit soort respiratoire virussen in de buitenlucht kunnen worden overgedragen op een manier die ook maar enigszins relevant is voor de epidemie." Kroes is daarmee wel een van de zeldzame wetenschappers die er zo over denken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Helpt het om je adem in te houden als je iemand passeert?

Natuurwandeling

Dit allemaal opgeteld, zou dat dan betekenen dat wandelen in een bos of door de stad dus best wel zou kunnen? "Nee", zegt Berends. "Althans, bij veel wandelgebieden heb je parkeerplaatsen. Als iedereen besluit om naar het bos te gaan heb je juist op die parkeerplaatsen, of op de toegangspaden ernaar toe, veel drukte. De kans dat je elkaar daar dan besmet is weer groter."

De bedoeling van de deze week door het kabinet afgekondigde maatregelen is volgens Berends vooral om het aantal 'bewegingen' van mensen te verlagen. "De overheid probeert daarmee te zorgen dat mensen minder met elkaar in contact komen."

Dat is dus ook de reden voor het verlagen van de maximale groepsgrootte van twee personen en ook de overweging om eventueel de avondklok in bepaalde regio's in te voeren. "Vergelijk het met maart. Toen zag je dat de maatregelen die het aantal contactmomenten tussen mensen omlaag bracht, een gunstig effect hadden op het terugdringen van de verspreiding van het coronavirus."

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore