Opruiing

18-jarige vrouw aangehouden na bedreiging docent Rotterdam

06 november 2020 08:33 Aangepast: 06 november 2020 10:32
Het Emmauscollege in Rotterdam. Beeld © Google Streetview

De politie heeft vanochtend een 18-jarige vrouw uit Rotterdam aangehouden vanwege de bedreiging van een docent van het Emmauscollege in Rotterdam. Ze wordt ervan verdacht dat zij een bericht op social media heeft gepost, waardoor zij anderen heeft aangezet tot het plegen van strafbare feiten richting de school en docent.

De docent werd bedreigd omdat hij een spotprent in zijn lokaal had hangen, over Charlie Hebdo. De prijswinnende prent hing al vijf jaar lang in zijn lokaal. Deze week namen een paar islamitische leerlingen daar aanstoot aan. Zij dachten dat de bebaarde man de profeet Mohammed was.

Foto op internet

Ze eisten dat de tekening zou worden verwijderd, omdat het 'godslastering' zou zijn. Een foto van de tekening in het schoollokaal verscheen op internet, waarna bedreigingen aan het adres van de leraar snel volgden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is de spotprent waardoor leraar moest onderduiken, en de maker zegt: 'Het is een misverstand'

De cartoon is vijf jaar geleden gemaakt door een Nederlandse cartoonist: Joep Bertrams. Hij is geschrokken en spreekt van 'één groot misverstand', zei hij gisteren tegen RTL Nieuws. "Leerlingen denken dat de profeet op de tekening staat, maar dat ís niet zo."

Politici reageren met afschuw

In de Tweede Kamer werd eensgezind met afschuw gereageerd op het nieuws dat de leraar is ondergedoken. PvdA-voorman Lodewijk Asscher noemt het 'verschrikkelijk en onacceptabel'. "Vrijheid is ononderhandelbaar. Hitsers moeten worden aangepakt." PVV-leider Geert Wilders roept mensen op het voorbeeld van de docent te volgen en de prent op sociale media te plaatsen.

Kamerlid Rudmer Heerma van de VVD vindt het 'onacceptabel' dat de docent ondergedoken zit en de betreffende leerlingen gewoon naar school kunnen gaan.

D66-Kamerlid Paul van Meenen, zelf leraar, zegt zich te herkennen in de situatie van de docent. "Vreselijk. Ken gevoel van bedreigd worden en onderduiken uit eigen (onderwijs)ervaring."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore