'Ernstig' en 'zeer ernstig'

Hoger risiconiveau voor twee regio's vanwege stijgend aantal coronagevallen

05 november 2020 21:17
Beeld © ANP

In twee Nederlandse regio's gaat het risiconiveau omhoog vanwege het stijgend aantal coronagevallen. Het gaat om de veiligheidsregio's Zeeland en Noord- en Oost-Gelderland.

In Zeeland is de situatie nu 'ernstig', het op één na hoogste risiconiveau. Zeeland was de laatste regio met de status 'zorgelijk'. In Noord- en Oost-Gelderland ging het risiconiveau van 'ernstig' naar het hoogst mogelijke peil, 'zeer ernstig'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Regionale avondklok? Niet je hond uitlaten, en alleen met toestemming straat op

In vijf veiligheidsregio's is de situatie nu ernstig. Behalve Zeeland zijn dat Groningen, Friesland, Drenthe en Zuid-Limburg. In de twintig andere regio's is de situatie zeer ernstig. Dat zijn de volledige provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Flevoland, evenals de regio Limburg-Noord.

Nergens meer 'zorgelijk'

De laagste twee risiconiveaus op de kaart van Nederland zijn 'waakzaam' en 'zorgelijk', maar die gelden nu nergens meer.

De risiconiveaus worden vastgesteld aan de hand van het aantal positief geteste inwoners. Bij 'zeer ernstig' zijn er in een week tijd meer dan 250 positieve tests per 100.000 inwoners. Als in een week tijd 150 tot 250 nieuwe gevallen per 100.000 mensen aan het licht komen, is de situatie 'ernstig'. 

Het risiconiveau heeft vooralsnog geen gevolgen. De coronamaatregelen van het kabinet gelden in het hele land. Wanneer het aantal positieve tests genoeg is teruggelopen, wil het kabinet overstappen op een regionale aanpak. Dan moeten in elke regio aparte maatregelen en beperkingen gelden op basis van het risiconiveau.

Bij 'zeer ernstig' zijn bijvoorbeeld geen evenementen mogelijk, bij zorgelijk en ernstig kan dat op kleine schaal. Bovendien mogen bij risiconiveau 'zeer ernstig' bijvoorbeeld minder mensen een huwelijk bijwonen.

Minder besmettingen

Het aantal nieuwe coronagevallen daalt de laatste paar dagen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 6996 positieve tests gemeld. De laatste keer dat dit aantal onder de 7000 uitkwam, was op 12 oktober.

Coronacijfers: wat ze ons wel, maar ook niet zeggen

De afgelopen maand stegen de coronabesmettingen in Nederland naar recordhoogtes. Die cijfers bepalen de maatregelen en zijn een van de belangrijkste graadmeters in de strijd tegen het virus. Maar hoe betrouwbaar zijn ze eigenlijk?

Vooral in de noordelijke provincies verspreidt het virus zich steeds minder snel. In Friesland kwamen afgelopen etmaal 90 nieuwe gevallen aan het licht, omgerekend 13,8 per 100.000 inwoners. In de provincie Groningen kwamen er 84 gevallen bij, oftewel 14,3 op elke 100.000 mensen. De uitbraak is momenteel nog het hevigst in de regio's Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland Zuid, Twente en Midden- en West-Brabant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor deze vier regio's dreigen extra coronamaatregelen

Na de eerste coronagolf had de overheid een coronadashboard opgezet waar allerlei cijfers worden bijgehouden om nieuwe uitbraak vroeg te kunnen zien. Als in een etmaal meer dan 7 positieve tests op elke 100.000 inwoners worden gemeld, zouden alarmbellen afgaan. Dat getal wordt de signaalwaarde genoemd.

De laatste keer dat een regio onder die grens wist te blijven, was Zeeland op 13 oktober. Nederland als geheel kwam vandaag voor de 53e achtereenvolgende dag boven die signaalwaarde uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore