Ga naar de inhoud
Gesloten zwembaden

Petitie om zwemles te laten doorgaan: 'Verhoudingen zijn scheef'

Beeld © ANP

Heika van Es (35) uit Zwolle vindt het maar krom. Jeugdsport kan doorgaan, maar zwemlessen worden de komende twee weken stopgezet. Ze startte daarom een petitie, die inmiddels meer dan 20.000 keer ondertekend is. 

Het kabinet maakte dinsdag bekend dat alle openbare gebouwen, waaronder zwembaden, de komende twee weken dicht moeten blijven om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In eerste instantie werd een uitzondering gemaakt voor zwemlessen voor kinderen tot twaalf jaar, maar een dag later werd dit toch weer ingetrokken. Zwembaden moeten de komende twee weken voor iedereen dicht blijven.

Afzwemmen uitgesteld

Van Es is moeder van drie kinderen. Haar dochter haalde recent haar zwemdiploma, haar zoon mag in principe bijna afzwemmen. "Mijn zoon vist nu achter het net. Zwemmen is net als autorijden, dat moet je consequent doen om het onder de knie te krijgen."

Haar dochter zou eigenlijk afgelopen maart afzwemmen, maar dat ging vanwege het coronavirus en de maatregelen toen niet door. "In mei heeft ze het weer opgepakt en we merkten dat ze best wel wat was teruggezakt. Ze had anderhalve maand extra nodig om weer op haar oude niveau te komen."

Ons
Lees ook:
Ons leven wordt komende 2 weken nog wat ingewikkelder: de maatregelen op een rij

Meerdere zwembaden door het hele land overwegen toch open te blijven voor zwemlessen. Zwemschool De Winter Sport in Hilversum blijft de komende twee weken in ieder geval wel zwemles geven aan kinderen tot en met twaalf jaar.

Geen toestemming

"Zwemles is zowel onderwijs als sport en dat gaat voor kinderen tot die leeftijd door, vandaar dat wij ook hebben besloten de lessen te blijven geven", zegt een woordvoerder.

De zwemschool heeft geen toestemming van de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek. "Die proberen wij sinds woensdag te bereiken, maar daar krijgen we geen contact." De zwemschool hoopt via een noodverordening toestemming te krijgen om de lessen de komende twee weken door te zetten.

De
Lees ook:
De bieb toch weer open: 'Ze hadden huilende mensen voor de deur'

Van Es zegt wel degelijk voor coronamaatregelen te zijn. "Maar het gaat me om de verhouding tussen de keuzes die worden gemaakt. Andere jeugdsporten worden ook niet afgelast. En kinderen mogen ook gewoon naar school, omdat ze nauwelijks een rol spelen in de verspreiding van het coronavirus. Waarom zouden ze dan geen zwemles kunnen volgen?"

Veiligheid

Zelf woont Van Es in de buurt van water. Het gaat haar niet alleen om plezier of beweging. "Het gaat ook om een stukje veiligheid. Er is sowieso maar weinig aandacht voor zwemonderwijs."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Maar twee weken geen zwemles kunnen volgen, is dat dan écht zo erg? Van Es begrijpt dat er mensen zullen zijn die het probleem niet inzien.

Zorgen en belangen

"Bijvoorbeeld mensen in de zorg of mensen die in de horeca werken. Die hebben hele andere zorgen en belangen. Maar ik wil graag voor dit belang opkomen. We weten ook niet of het bij deze twee weken blijft."

Dat de petitie zo vaak ondertekend zou worden, had ze niet gedacht. "Blijkbaar denken veel mensen er hetzelfde over."

Houden we ons nog goed aan de coronaregels?

01:25
Nog maar met z'n tweeën over straat: 'Als het moet, dan moet het'

Directeur André de Jeu van de Vereniging Sport en Gemeenten wijst erop dat het een kabinetsbesluit is dat de zwembaden twee weken dicht moeten. "Dat doet het kabinet niet om iemand te pesten, maar om de gezondheid van burgers te beschermen."

Draagvlak

Volgens hem kan een burgemeester afwijken van bepaalde regels, maar 'meestal gaat dat om veiligheid'. Hij noemt het 'heel vervelend' dat kinderen even niet kunnen zwemmen, maar wijst er op dat het (slechts) voor twee weken is.

Guust Jutte van de Koninklijke Nederlandse Zwembond vindt ook dat regels moeten worden opgevolgd. Hij vindt dat uitzonderingen niet bijdragen aan draagvlak.