In de strijd tegen het coronavirus wordt een regionale avondklok mogelijk één van de maatregelen, maar wat betekent dat eigenlijk? Mag je je hond dan nog uitlaten 's avonds? En wat als je naar je werk moet? Dat leggen we je uit.
Afgelopen dinsdag liet minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid tijdens de persconferentie weten dat een avondklok één van de mogelijke maatregelen kan worden. Gisteren werd het tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer door premier Mark Rutte opnieuw genoemd.
Geen noodtoestand
Het kabinet wil een artikel uit de noodtoestandwet gebruiken om een avondklok mogelijk te maken. Met artikel 8 uit die wet kan de minister van Justitie de bevoegdheid krijgen om een avondklok in te stellen. Een instelling van een avondklok op deze manier betekent niet dat er dan ook een noodtoestand wordt afgekondigd.

Mocht de maatregel worden ingevoerd, dan zou dat vooralsnog waarschijnlijk in een aantal problematische regio's gebeuren. Dat zouden dan Twente, Rotterdam-Rijnmond, West-Brabant, en Zuid-Holland Zuid zijn.
Deze regio’s kijken de ontwikkelingen rondom het virus de komende dagen aan, maar het zou kunnen dat ze strengere maatregelen moeten nemen en een avondklok zou dan tot de opties behoren.
Simpele handhaving
Als er een avondklok komt op die plekken, zou dat waarschijnlijk tussen 22.00 uur 's avonds en 04.00 uur 's ochtends zijn. Hoe het er precies uit zou gaan zien moet blijken, maar Rutte zei gisteren in de Tweede Kamer dat hij het 'administratief zo licht mogelijk' wil maken voor de handhavers.
"Als iemand na 22.00 uur op straat is, dan heeft die een probleem, tenzij die persoon kan aantonen dat hij in de zorg werkt of 's nachts een winkel moet bevoorraden of in ploegendienst werkt", zei de premier.
Niet je hond uitlaten
Dat zou inhouden dat je bijvoorbeeld een brief van je werk nodig hebt om aan te tonen dat je een avonddienst hebt en daarvoor laat over straat moet. Ook zou het waarschijnlijk betekenen dat je niet meer je hond mag uitlaten na ingang van de avondklok.

In het buitenland, waar al op veel plekken al een avondklok is ingevoerd, ziet het er hetzelfde uit. In België, waar in Antwerpen eind juli een avondklok werd ingevoerd, mochten mensen ook naar buiten om naar het ziekenhuis te gaan.
Weerstand in Tweede Kamer
In de Tweede Kamer is weerstand tegen de avondklok als coronamaatregel. D66 gaf aan nog niet overtuigd te zijn van het nut van een avondklok en PVV-leider Geert Wilders zei dat de maatregel hem deed denken aan de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens die periode voerden de Duitsers de 'spertijd' in. Van middernacht tot 's ochtends vroeg mocht niemand op straat zijn. In Amsterdam ging de spertijd al om 20.00 uur 's avonds in. Alleen mensen die moesten werken, kregen een ontheffing. Sinds de oorlog is er geen avondklok meer geweest in Nederland.
Toch heeft het kabinet geen goedkeuring van het parlement nodig voor het invoeren van een avondklok als ze gebruik maakt van de noodtoestandwet. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid weten. Desalniettemin ligt het wel voor de hand dat het kabinet zich van voldoende steun vanuit de Tweede Kamer zou verzekeren.