Ga naar de inhoud
Groot politieonderzoek

'Rotterdamse docent duikt onder na bedreigingen vanwege cartoon'

Het Emmauscollege in Rotterdam. Beeld © Google Streetview

In Rotterdam is een docent van het Emmauscollege ondergedoken omwille van zijn eigen veiligheid. Hij wordt bedreigd omdat hij een spotprent in zijn lokaal had hangen, over Charlie Hebdo.

Afgelopen maandag ontstond er commotie in de klas van de docent. Enkele islamitische meisjes zagen dat er een spotprent in zijn klas hing en spraken van 'godslastering'. Ze wilden dat de tekening zou worden verwijderd. 

De docent probeerde de meisjes nog duidelijk te maken dat de man op de cartoon een jihadist is, en niet de profeet, zo schrijft het NRC. Dat drong niet tot hen door.   

Sinds 2015

De tekening hangt er volgens de krant, die betrokkenen van de school sprak, al sinds 2015. Het is een prijswinnende cartoon over de aanslag op Charlie Hebdo, van de Nederlandse illustrator Joep Bertrams. Er staat een onthoofde man op, in een Charlie Hebdo-shirt. Hij steekt zijn tong uit naar de jihadist die hem gedood heeft.

Rotterdamse
Lees ook:
Rotterdamse docent bedreigd door leerlingen om spotprent

De prent viel de leerlingen waarschijnlijk op na de moord op de Franse docent Samuel Paty, die Mohammed-cartoons ophing en dat met de dood moest bekopen.

Aangifte gedaan

De foto van de prent op de Rotterdamse school ging rond op sociale media en is volgens de school totaal uit zijn verband gerukt. Er kwamen online bedreigingen aan het adres van de docent, zodanig dat die nu is ondergedoken. 

Onthoofde
Lees ook:
Onthoofde Samuel Paty (47) werd gezien als een gedreven en betrokken leraar

Er is aangifte gedaan door de school en docent, maar nog niemand opgepakt. De politie meldt dat er een 'fors' digitaal rechercheonderzoek is gestart om te achterhalen van wie de bedreigingen komen. 

De school heeft inmiddels de leerlingen en hun ouders geïnformeerd en er loopt een wijkagent rond 'om verbinding te zoeken'. Daarnaast staat er een zorgteam klaar voor leerlingen die dat nodig hebben. De school benadrukt dat het belangrijk is om 'samen met elkaar in gesprek te blijven'. 

School onthoofde Paty weer open

01:17
'Afschuwelijke daad'
Bron: RTL Nieuws