Ziekenhuisbedden eerder vrij

Door deze Nederlandse app kunnen opgenomen coronapatiënten eerder naar huis

05 november 2020 06:02 Aangepast: 05 november 2020 09:18
De app kan het aantal opnamedagen aanzienlijk verminderen. Beeld © Luscii

Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein heeft een methode ontwikkeld waardoor coronapatiënten eerder het ziekenhuis kunnen verlaten en thuis gemonitord kunnen worden. Daardoor komen ziekenhuisbedden eerder vrij. "Het kan een beddentekort voorkomen."

Het idee voor thuismonitoring met een app is bedacht toen er een 'waterval aan patiënten' het ziekenhuis in kwam tijdens de eerste coronagolf, vertelt longarts Renske Vorselaars van het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein. Ze is medeverantwoordelijk voor de uitvoering van de gezondheidsapp Luscii.

Beddentekort

"Er was een beddentekort en hoge nood door de vele coronapatiënten", zegt Vorselaars. "Als die patiënten hersteld zijn, moeten ze nog dagen in het ziekenhuis blijven om hun zuurstof af te bouwen en ze moeten daarbij gemonitord worden. We bedachten dat die monitoring ook thuis kon als de patiënten een app en een saturatiemeter - een zuurstofmeter - hadden."

Dat idee werd binnen twee weken omgezet in een programma in de al bestaande gezondheidsapp Luscii, waarin herstellende coronapatiënten tweemaal per dag hun zuurstofgehalte en hun temperatuur doorgeven. Gewoon vanuit hun eigen huis. Ook moeten ze dagelijks een vragenlijst invullen over eventuele klachten die ze hebben. 

Co-assistenten houden de gegevens in de gaten. Co-assistenten houden de gegevens in de gaten.

Een team van co-assistenten, onder toezicht van een longarts, houdt die gegevens in het ziekenhuis in de gaten in een dashboard. "We houden trends in de gaten en worden gealarmeerd als er iets overschreden wordt", legt Vorselaars uit. "Het team belt regelmatig met de patiënten en patiënten kunnen in de app ook zelf een terugbelverzoek indienen."

Dat laatste vervult een grote behoefte van patiënten, vertelt ze. "We merkten dat de patiënten na hun opname sowieso veel vragen hadden. Die kunnen ze stellen aan de co-assistenten en dat geeft een veilig gevoel."

Minder dagen in ziekenhuis

Tijdens de eerste coronagolf gebruikten 33 patiënten van het St. Antonius Ziekenhuis de app, die samen voor een forse afname van het aantal opnamedagen zorgden: gemiddeld vijf per patiënt. Van die 33 mensen werden drie patiënten op basis van hun doorgegeven gegevens zonder spoed opnieuw opgenomen. Ze zijn inmiddels alle drie hersteld.

Omdat de app positief werd ontvangen door gebruikers (97 procent van de gebruikers was zeer tevreden over deze vorm van monitoring, bleek uit een enquête), mogen alle coronapatiënten die ontslagen zijn uit het St. Antonius Ziekenhuis inmiddels gebruikmaken van de app. Ook als ze geen zuurstof meer nodig hebben.

Inmiddels zijn ook het Maasstad Ziekenhuis, het UMC Utrecht, het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Albert Schweitzer Ziekenhuis gestart met de app. Nog eens zeven andere ziekenhuizen hebben interesse getoond.

Vorselaars hoopt dat nog meer ziekenhuizen zich melden. "Niet alleen is het prettig voor patiënten om in hun eigen thuissituatie te kunnen herstellen, de app zorgt er ook voor dat we sneller plek hebben in het ziekenhuis voor nieuwe patiënten, wat voorkomt dat reguliere zorg afgezegd moet worden."

Coronapatiënt Egbert keek de dood in de ogen

Vier weken geleden sprak RTL Nieuws op de intensive care van het ziekenhuis in Dordrecht met coronapatiënt Egbert (57). Kort daarna werd hij in slaap gebracht. Nu is Egbert gelukkig weer aanspreekbaar. "Ik had nooit verwacht mijn gezin terug te zien."
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronablaastest volgende maand ingezet: 'Negatieve uitslag heel betrouwbaar'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore