Ga naar de inhoud
Dreigende situatie

Rowdy onterecht opgepakt op Utrecht CS: 'Kreeg mitrailleur tegen m'n kop'

Rowdy Pownall: "Een agent schreeuwde: zitten jij, handen op je hoofd!"

Het leven van Rowdy Pownall (56) uit Den Haag staat sinds gisteravond volledig op zijn kop. Na een melding van een dreigende situatie op Utrecht Centraal werd hij opgepakt in de trein en geboeid afgevoerd. "Ik heb een mitrailleur tegen m'n kop gehad", vertelt hij aan RTL Nieuws. Onterecht, blijkt achteraf.

Pownall is manager van een kledingwinkel en nam zoals na elke werkdag de trein naar Den Haag. "Iedere avond rond half zeven, maar gisteravond vertrok mijn trein niet. Terwijl ik aan het appen was met mijn vrouw zag ik opeens overal politie." Hij besloot de trein te verlaten en over te stappen op een andere trein naar Den Haag, op het tegenovergestelde perron.

Dreigende situatie

Bij de politie was een melding binnengekomen over een dreigende situatie. Uit voorzorg werd besloten het treinverkeer rondom Utrecht stil te leggen en het station te ontruimen. Er kwam veel politie bij.

Politie
Lees ook:
Politie kamde trein uit op Utrecht CS: 'Rustig blijven en handen omhoog'

"Overal zag ik agenten en het licht in onze trein ging uit", zegt Pownall.  Een arrestatieteam viel zijn trein binnen en begon met een doorzoeking. Daarop werd Pownall, naar eigen zeggen, uit het niets aangehouden: "Een agent begon tegen me te schreeuwen: zitten jij, handen op je hoofd! Ik dacht dat ik in een foute film beland was. Ik werd in de boeien geslagen en kreeg zelfs een mitrailleur tegen m'n kop."

Afgevoerd naar bureau

Pownall werd afgevoerd naar het politiebureau. "Ik ben urenlang zonder informatie vastgehouden. Mijn vrouw zat thuis te wachten op mij met koffie en cake om haar verjaardag te vieren. Zij kreeg al die tijd geen contact met mij, terwijl in de media de berichten over de ontruiming van het station verschenen." 

Uiteindelijk kwam laat op de avond een hoofdofficier zijn cel in om hem te vertellen dat hij mocht gaan. "Ze vertelde me dat er een fout was gemaakt en ze boden excuses aan", zegt hij. "Daarna hebben ze me naar Den Haag gebracht, als een soort goedmakertje." 

Gesprek bij politie

Pownall zit nog steeds met veel vragen en denkt na over juridische stappen. "Iemand heeft mij als verdachte aangemerkt, want waar kwam dit vandaan? Je wordt toch niet zomaar uit het niets opgepakt?" Morgen heeft hij een gesprek op het politiebureau.

Reactie politie

De politie Midden-Nederland laat in een reactie aan RTL Nieuws weten dat er 'op basis van de situatie gisteravond twee aanhoudingen zijn verricht', maar wil niet verder in details treden. "Collega's hebben reden gezien om deze twee mannen op te pakken", laat een woordvoerder weten. 

"Bij nader onderzoek bleek dat de twee personen die zijn aangehouden niets met het incident te maken hadden. Zij zijn geen verdachten meer en in vrijheid gesteld. De politie is met hen in contact voor nazorg."

Twee
Lees ook:
Twee verdachten opgepakt op Utrecht Centraal, treinverkeer hervat