Ga naar de inhoud
Te veel besmettingen

Voor deze vier regio's dreigen extra coronamaatregelen

Beeld © ANP

Landelijk gezien daalt het aantal gemelde positieve coronatests, maar regionaal zijn er veel verschillen. In vier veiligheidsregio's is het aantal besmettingen nog zó hoog, dat daar mogelijk extra maatregelen moeten worden genomen.

Jaap van Dissel van het RIVM zei vanmiddag in de Tweede Kamer dat Nederland kwetsbaar is in de regio's. Er zijn grote verschillen wat betreft het aantal besmettingen. In het noorden neemt het al langer af, terwijl het in onder meer Rotterdam en delen van Brabant nog heel hoog is.

Te veel besmettingen

In vier veiligheidsregio's zijn meer dan 500 besmettingen per 100.000 inwoners geconstateerd in de afgelopen zeven dagen. Het gaat om: Midden- en West-Brabant (511 per 100.000 inwoners), Twente (528), Rotterdam-Rijnmond (579) en Zuid-Holland-Zuid (588).

Ook in drie andere regio's zijn er nog te veel besmettingen. Dat zijn: Brabant-Noord (404), Hollands-Midden (413) en Brabant-Zuidoost (430).

Regio's met veel besmettingen zijn volgens Van Dissel kwetsbaar omdat als daar 'gevoel van versoepeling' ontstaat, het snel kan leiden tot veel nieuwe besmettingen als het reproductiegetal, de zogenoemde R-waarde, daar weer boven de 1 komt. Dat getal staat voor het aantal mensen dat een persoon kan besmetten.

Ons
Lees ook:
Ons leven wordt komende 2 weken nog wat ingewikkelder: de maatregelen op een rij

De maatregelen die het kabinet overweegt in regio's waar de komende week de besmettingscijfers niet omlaag gaan, zijn bijvoorbeeld het instellen van een avondklok, het deels aan banden leggen van de detailhandel en het sluiten van het voortgezet onderwijs.

'Verwarrend'

Op de vraag of er niet meer moet worden ingezet op regionale maatregelen, wilde Van Dissel vanmiddag geen antwoord geven. Dat is een zaak van het kabinet, vindt hij. Hij merkte wel op dat een regionale aanpak bij mensen 'verwarrend' kan overkomen.

Piek
Lees ook:
Piek tweede golf in zicht, waarom dan toch weer maatregelen?

Van Dissel wees ook op het mogelijke waterbedeffect. Dat betekent dat mensen bij regionale maatregelen naar aanpalende regio's gaan waardoor een schijneffect wordt gecreëerd, zei hij.