DierenPark Amersfoort

Dierenverzorger Amersfoort over doodgeschoten aap: 'Mike was mijn beste vriend'

04 november 2020 17:43 Aangepast: 04 november 2020 17:51
Dierenverzorger Marjo Hoedemaker

Dierenverzorger Marjo Hoedemaker is kapot van verdriet. Eén van de apen die hij al meer dan 50 jaar kent, is gisteren doodgeschoten in DierenPark Amersfoort. "Ik voel me verschrikkelijk."

Dinsdagochtend ontsnapten Mike en Karibuna uit hun verblijf door een menselijke fout bij het sluiten. Omdat de chimpansees 'imponerend' gedrag vertoonden, werden ze doodgeschoten.

Hoedemaker was gisteren in de buurt van het apenverblijf toen hij een telefoontje kreeg dat de twee ontsnapt waren. "Juist omdat ik ze zo goed ken, liep ik extra gevaar. Ik moest weg blijven."

Eén oplossing

Diep in zijn hart wist Hoedemaker dat er waarschijnlijk maar één oplossing zou zijn. "Je kunt beter een leeuw of een tijger los hebben lopen dan een chimpansee. Ze kunnen zich net zo makkelijk door de bomen voortbewegen als over de weg. Binnen een paar minuten kunnen ze het park uit zijn en in een woonwijk verdwijnen. Dat moesten we koste wat het kost voorkomen."

Marjo Hoedemaker met de jonge chimpansee Mike Marjo Hoedemaker met de jonge chimpansee Mike

Voor het dierenpark werd vanochtend gedemonstreerd door actiegroep Alle Dieren Vrij. "Zij noemen ons moordenaars, maar geloof mij, een dier doodschieten doe je echt niet zomaar", zegt Hoedemaker. Hij voelt zich verschrikkelijk over de dood van de chimpansees. "Ik ben kapot. Ik voel mij leeg. Ik heb altijd gezegd: als Mike doodgaat, dan heb ik het slecht."

Hij snapt dat mensen zich afvragen waarom ze de dieren niet gewoon konden verdoven. "Maar dit doen we echt niet zomaar. Het is zo pijnlijk voor iedereen die hierbij betrokken is. Het doet dan extra zeer als mensen die er geen verstand van hebben zeggen dat het anders had gemoeten."

De demonstratie bij DierenPark Amersfoort. De demonstratie bij DierenPark Amersfoort.

Chimpansee Mike werd als jong aapje aangeboden door een circus. Mike kwam destijds met vier andere vrouwtjes in DierenPark Amersfoort terecht. "We kregen in die tijd vijf totaal verweesde dieren. Eén aapje kwam bij een vrouw vandaan die geen kinderen kon krijgen en dus maar een aapje had genomen. Eén kwam bij een prostituee vandaan, en weer een ander aapje was geruild voor een pakje sigaretten."

Godfather van de chimpansees

In totaal waren er vier vrouwtjes en Mike. Mike groeide uiteindelijk op tot de 'godfather' van de chimpansees. "Zij werden echt de meest sociale samenlevende groep apen die er bestond."

Naarmate Mike ouder werd en sterker, veranderde ook het inzicht in hoe om te gaan met de dieren. Nog altijd bezocht Marjo zijn vriend, maar nu vanachter glas. "Als ik langs liep, dan herkende hij mij altijd uit duizenden. Dan kwam hij naar het raam toe en gaf een kusje."

Miniatuurvoorbeeld
Even schrikken

Thijs stond oog in oog met ontsnapte chimpansees: '10 meter van mijn zoon af'

Apengedragsdeskundige Godelieve Kranendonk van Stichting AAP noemt de keuze voor het doodschieten de enige juiste. Volgens haar onderschatten mensen het gevaar. Zij legt uit dat imponerend gedrag bij apen de start is van agressief gedrag. De kans is groot dat iemand die door een aap wordt aangevallen dat niet meer kan navertellen. Een aap verdoven kan juist ook agressie bij ze opwekken. 

Bovendien kan het zomaar een half uur duren voordat een verdoving werkt. In die tijd kunnen ze allang zijn weggevlucht en uit het oog verdwijnen. Godelieve snapt de kritiek, maar vindt het niet terecht. "Dat soort risico's kun je gewoon niet nemen. Wat als ze een kind gepakt hadden? Dan waren de reacties heel anders geweest."

Miniatuurvoorbeeld
Zwarte dag

Ontsnapte chimpansees doodgeschoten in DierenPark Amersfoort: 'Zwarte dag'

Comite Dierennoodhulp en Animal Earth vinden dat de dierentuin de wet heeft overtreden door de dieren meteen dood te schieten. Zij eisen dat er een onafhankelijk onderzoek komt.

In een verklaring laat directrice Astrid Wassenaar van DierenPark Amersfoort weten dat ze uitgebreid in gesprek zijn met de politie. "Wij zullen volledig meewerken aan een eventueel onderzoek", aldus Wassenaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore