Utrecht Centraal werd vanavond ontruimd vanwege een verdachte situatie. De politie kamde een treinstel uit, 'op zoek naar een verdachte persoon'. RTL Nieuws sprak twee inzittenden van die intercity. "Op een gegeven moment kwamen drie zwaarbewapende agenten de trein binnenvallen. Een vrouw vlak voor mij barstte in tranen uit van de spanning."
Dat zegt Graeme Smits (36) tegen RTL Nieuws. Hij zat in een trein die vanavond door de politie doorzocht werd, omdat een persoon 'zorgelijke uitspraken had gedaan'.
Twee verdachten opgepakt
Utrecht Centraal was vanwege die calamiteit ruim een uur lang ontruimd, het treinverkeer stilgelegd. De politie meldt inmiddels dat er twee verdachten zijn opgepakt.

Graeme zat in de intercity van Utrecht naar Den Haag, die eigenlijk om 18.28 uur had moeten vertrekken vanaf perron 9. "Maar om 18.35 uur waren we nog steeds niet vertrokken. Ik zat op mijn mobiel te kijken dus had eerst niets door, tot ik ineens drie politieagenten in de trein zag binnenkomen. Ook op het perron liepen meerdere agenten."
Naar andere trein
Dat bevestigt Annette van Soest (zie foto hieronder). Ook zij zat in diezelfde intercity. "De trein had al lang vertrokken moeten zijn, maar we reden maar niet weg. Ineens zag ik meerdere politieagenten de trein binnenkomen. Zij hebben de hele trein uitgekamd", vertelt ze.
"Na een tijdje kwamen ze terug onze coupé in. Via de intercom werd omgeroepen dat we de trein moesten verlaten en dat we konden instappen in een andere intercity, op het tegenovergelegen perron 8. Dat hebben we toen gedaan, iedereen ging die trein in."
Deuren op slot
Ook Graeme verplaatste zich naar de andere trein. "Toen we daar eenmaal in zaten, gingen de deuren dicht. Op een bepaald moment wilde iemand de deuren weer open doen, maar dat lukte niet. Toen werd omgeroepen dat sprake was van een technische storing en dat de trein niet zou vertrekken", vertelt Graeme.
Annette en Greame hebben zeker 50 minuten in het treinstel gezeten, zonder dat ze wisten wat er aan de hand was. "Daarop heb ik een tweet naar NS Online gestuurd", vertelt Annette. "Mensen waren echt ongerust, we hadden geen idee wat er aan de hand was."
Ook Graeme zocht via de app contact met de NS. Dat gesprek lees je hieronder:
Lees hier het gesprek tussen Graeme en de NS terug:
- GRAEME: Goedenavond, ik zit in de intercity op Utrecht CS naar den haag ze zeggen dat de deuren niet opengaan, maar wat is er daadwerkelijk aan de hand, we zitten er al drie kwartier in
- NS: Goedenavond, wat vervelend. In welke trein zit je?
- GRAEME: Het is ook niet handig dat de ventilatie uit staat met meerdere mensen in de trein
- NS: Snap dat dit vervelend is. Ik ga even kijken wat er aan de hand is.
- GRAEME: Kunnen jullie de deuren handmatig openmaken
- Of moet ik zelf een raampje doortrappen, ik word een beetje ongeduldig hiervan
- Ik neem aan dat je wel weet wat de aan hand is dus voor gemoedsrust zou dat wel fijn zijn
- NS: Hoi, ik heb het even voor je uitgezocht. De reden dat we de deuren niet openmaken is op last van de politie. Ik zou aanraden om het advies van het personeel te volgen en verwijs je graag door naar de website voor up to date informatie https://www.ns.nl/reisinformatie/actuele-situatie-op-het-spoor/
- GRAEME: Ja daar was ik al achter, er zitten meer mensen in de trein dus het zou fijn zijn als de machinist of conducteur iets zou omroepen over wat er aan de hand is
- Kun je het wat hogerop spelen, zodat er daadwerkelijk wat kan gebeuren
- En hoe kan je nou in deze tijd de ventilatie in de trein niet aanzetten
- Ben je er nog??
- NS: Yes ik ben er nog. Ik snap dat het ontzettend vervelend is. Op dit moment heb ik helaas niet meer informatie, we moeten wachten op de hulpdiensten. Als je de conducteur ziet zou je deze kunnen vragen over de ventilatie, daar kan ik helaas niet zoveel aan doen
Automatische wapens en stootblok
Het feit dat de passagiers de trein niet uit konden en niet wisten wat er aan de hand was, zorgde voor wat onrust. "En ineens zagen we op de informatieborden op de perrons in het rood de mededeling dat iedereen op last van de politie het station onmiddellijk moest verlaten", zegt Annette.
Op ongeveer hetzelfde moment stormden drie agenten de coupé van Graeme binnen, vertelt hij. "Ze waren zwaarbewapend met automatische wapens en liepen met een stootblok door de trein."
'Handen omhoog!'
"Toen ze onze coupé binnenkwamen, riepen ze: 'Rustig blijven en handen omhoog!' Ik liet van schrik mijn mobiel uit mijn handen vallen, even verderop begon een vrouw te huilen van schrik. Eén van de agenten heeft toen geprobeerd haar te kalmeren."
Even later gingen de deuren van de trein open en konden Annette en Graeme naar buiten. "We moesten met zijn allen de trein via de voorkant verlaten", zegt Annette. "Er werd niemand gecontroleerd toen we naar buiten liepen."
'Spannend om mee te maken'
Graeme: "Op het perron stonden agenten in normaal uniform, die zeiden dat ik via de dichtstbijzijnde roltrap naar de stationshal moest gaan. Daar ben ik onder het lint door gekropen en naar buiten gelopen, daar stonden vrij veel mensen achter een lint. Ik heb wat vrienden geappt en afgewacht tot het station werd vrijgegeven. Inmiddels zit ik weer in de trein naar Den Haag."
Of hij geschrokken is? "Ik blijf er rustig onder, maar het was wel spannend om mee te maken. Ik ben in ieder geval weer een ervaring rijker."