Ga naar de inhoud
Situatie 'zeer ernstig'

RIVM: meer thuiswerken, anders hebben maatregelen geen zin

Aura Timen (rechts) en Jaap van Dissel van het RIVM. Beeld © ANP

We werken nog te weinig thuis. Daardoor zijn de tot nu toe genomen maatregelen minder effectief dan verwacht, zegt Aura Timen, hoofd infectieziektenbestrijding van het RIVM. "Ook al lijken er soms lichtpuntjes te zijn, Nederland zit nog steeds in een zeer ernstige situatie. Onze besmettingscijfers zitten op een niveau waar je niet wil zijn."

Volgens het RIVM zijn de huidige maatregelen minder effectief dan van tevoren werd gedacht. Het aantal coronabesmettingen is in de nieuwste weekcijfers gedaald met zo'n vijf procent, maar die statistiek geeft nog geen reden tot juichen.

We blijven minder thuis

Het aantal besmettingen in Nederland is nog steeds te hoog, zegt Timen. "Dat heeft te maken met gedrag. We zien dat mensen minder thuisblijven dan we dachten. Ze gaan vaker naar werk en vaker naar buiten dan we dachten. Daarom zijn de maatregelen een stuk minder effectief dan in het voorjaar."

Het kabinet kwam eind september met het dringende advies om zoveel mogelijk thuis te werken, maar dat advies wordt veel minder goed opgevolgd dan bij de eerste lockdown.

Besmettingen op de werkvloer

Volgens het RIVM heeft dat een groot effect op de besmettingscijfers. "De meeste besmettingen vinden plaats in de thuissituatie of met familie en vrienden. Maar op een goede derde plek staan clusters op de werkplek."

Vanavond om 19.00 uur komt het kabinet met nieuwe maatregelen. Deze persconferentie is live te volgen via onze site en op RTL 4.

Vandaag
Volg hier ons liveblog:
Vandaag spoedoverleg veiligheidsregio's over regionale lockdown