Aanpak coronavirus

Weekcijfers besmettingen dalen voor het eerst sinds augustus, maar voorzichtigheid geboden

03 november 2020 15:15 Aangepast: 03 november 2020 17:30
Een zorgmedewerker neemt een coronatest af. Beeld © ANP

Het aantal bij het RIVM gemelde coronabesmettingen is de afgelopen week voor het eerst sinds augustus gedaald. Dat heeft het RIVM bekendgemaakt. Afgelopen week werden 64.087 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd door het RIVM. Vorige week waren dat nog 67.542.

Op dinsdag 25 augustus meldde het RIVM voor het laatst een daling van het weektotaal. We gingen toen van 3.996 naar 3.572 nieuwe gevallen in een week.

De afname van deze week komt neer op een vermindering van 5 procent. "Vooral in de laatste dagen zagen we een lager aantal meldingen. Dat lijkt een effect van de maatregelen die eind september en medio oktober van kracht werden", zegt het instituut in een toelichting.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Concept-coronapakket: ook pretparken en dierentuinen dicht, sportscholen blijven wel open

Herfstvakantie

Wat de daadwerkelijke stand van zaken is, is op dit moment lastig in te schatten. Vanwege een technische storing bij het systeem waar regionale gezondheidsdiensten informatie doorgeven aan het RIVM moet rekening worden gehouden met vertragingen.

Mogelijk is er al een grotere daling of zijn de lagere cijfers een gevolg van de herfstvakantie. Daardoor waren er minder reisbewegingen in Nederland.

Niet hard genoeg

Toch gaat de daling volgens het RIVM nog niet hard genoeg. Het zogeheten reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt onder de bevolking, daalde afgelopen week iets tot 1,1.

De overheid wil dat het reproductiegetal onder de 1 komt. Dan dooft de uitbraak langzaam uit. "Het aantal besmettelijke personen blijft hoog", aldus het instituut. Het RIVM wijst er ook op dat er in de leeftijdsgroepen boven de 60 jaar nog geen daling van het aantal positief geteste mensen te zien is.

Sterfgevallen opgelopen

Ook werd bekend dat het aantal sterfgevallen verder is opgelopen. In de afgelopen week zijn 435 sterfgevallen door het coronavirus gemeld. Vorige week meldde het instituut 329 corona-sterfgevallen en de week daarvoor 185.

Het RIVM maakte ook bekend dat 1966 mensen vanwege het coronavirus waren opgenomen op een verpleegafdeling van een ziekenhuis, en dat 321 mensen op een intensive care waren opgenomen. Een week eerder waren dit er respectievelijk 1739 en 333.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vandaag spoedoverleg veiligheidsregio's over regionale lockdown

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore