Ga naar de inhoud
Noodopvang

Asielzoekerscentra te vol, opvang in hotels en vakantieparken

Asielzoekerscentra stromen vol. Niet alleen loopt het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt weer op, ook verblijven zij langer in de centra. Daarom zal het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vluchtelingen huisvesten in hotels en vakantieparken.

Dat schrijven staatssecretaris Broekers-Knol (Asiel en Migratie) en minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) aan de twaalf Commissarissen van de Koning. Ze kondigen ook aan dat crisisopvang nodig zal zijn als er in de hotels en vakantieparken te weinig plek is. Dit is volgens beide bewindspersonen ‘het uiterste redmiddel’.

Al eerder meldde RTL Nieuws dat voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning een tekort aan woningen dreigt. Komend jaar moeten gemeenten voor 27.000 mensen een plek regelen. “Een enorme huisvestingsopgave”, schrijven Knol en Ollongren.

Extra plekken

Maar ook voor asielzoekers die nog geen verblijfsvergunning hebben, zijn dus extra plekken nodig.  Al in mei dit jaar vroeg het kabinet elke provincie 417 extra plekken voor asielzoekers beschikbaar te stellen.

27.000
Lees ook:
27.000 statushouders moeten volgend jaar huis krijgen: 'Enorme opgave'

Een klein half jaar later hebben, volgens ingewijden, slechts twee provincies dat ook gedaan. De minister en de staatssecretaris schrijven, met gevoel voor understatement, dat de inspanningen van de provincies 'niet voldoende en tijdig renderen'.

Evenementenhallen

In het verleden zijn evenementenhallen gebruikt om tijdelijk asielzoekers op te vangen. Dat kan nu niet vanwege corona, aldus de bewindsvrouwen.